Artnit

Četvrtak, 25 Juli 2013 20:42

Boje u hodniku Istaknut

Hodnik u domu povezuje sobe, služi kao prolaz, i ulaz u dom. Boje su veoma važan elemenat u uređenju hodnika. One vizuelno proširuju ili sužavaju prostor i stvaraju poseban ambijent dobrodošlice. Izbor prave boje za hodnik dopineće stvaranju skladne celine enterijera doma, a posetiocu dati prijatan prvi utisak o domu.

Hodnici su često prostori bez prirodnog svetla, što ih čini mračnim i vizuelno manjim. Svetle boje učiniće da hodnik vizuelno izgleda veće i prozračnije. Tamnije boje su dobre za veće, svetlije hodnike.

Hodnik je često nepravilnog oblika, i iz jednog njegovog dela se skreće u drugi. Za ovakav hodnik dobar izbor je panel izraženih šara sa ogledalom, fiokom i čivilukom. Ostali deo hodnika treba da bude jednostavan sa zidovima u neutralnoj boji, bez suvišnih detalja. Tako hodnik postaje elegantan i sa stilom uređen prostor.

Široki hodnici se mogu obojiti u tople i jarke boje dragulja - žuta, breskva, zemljani tonovi ili crvena boja. Da bi prostor izgledao manje i prijatnije unesite terakota ili sočno crvene detalje, a za svežinu bele detalje.

Oblik dugačkog uskog hodnika, iz koga se ulazi u sobe se može vizuelno izmeniti. Na primer, jedan ili oba čeona zida se mogu obojiti jako narandžastom bojom, a ostali zidovi neutralnom bojom. Na taj način prostor se vizuelno skračuje, jer se narandžaste površine naizgled približavaju. Dobar izbor su plava ili zelena boja na dugim zidovima sa tonovima toplih boja na ostalim zidovima. Hladne boje, zelena i plava vizuelno daju hodniku širi izgled, dok tople boje čine da se zidovi približavaju, a rezultat je vizuelno širi i kraći prostor. Atraktivna kombinacija za hodnik su na primer, more plavo bočni zidovi, a kajsija ili toplo sivo čeoni zidovi.

Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjem svih površina zelenom, plavom ili ljubičastom bojom. Ove hladne boje vizuelno proširuju prostor u svim smerovima.

Ako je hodnik isuviše visok, plafon se može obojiti tamnijom toplom bojom od boje poda, a gornjih 20 santimetara zidova istom bojom kao plafon. Bojenje bledom bojom dva zida i plafona otvoriće prostor. Zidovi se vizuelno skraćuju, a plafon će izgledati niže, ako se prilikom nanošenja boje plafon premazuje tako da za nekoliko santimetara prelazi na zidove, a na gornjem spoju zida i plafona nastane rubna traka jednake širine.

Ako hodnik povezuje sobe različitih dekora najbolji izbor za hodnik je neutralna šema boja sa akcenat bojama koje su dominantne boje u sobama. Hodnik može da se oboji belom ili sivom bojom, a ivice, stolarija mogu da sadrže dominantne boje soba. Na taj način sobe se suptilno povezuju sa hodnikom. Na primer, ako je jedna soba obojena jarkom plavom ili žutom bojom, a soba niz hodnik mekom roze za hodnik je dobar izbor bledo zelena. Sve tri boje mogu da se povežu neutralnom belom ivicom za svež, čist izgled.

Pročitano 39168 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Decembar 2018 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje u hodniku