Artnit

Utorak, 02 Juli 2013 19:13

Klupa u vrtu i dvorištu Istaknut

Klupa u vrtu nije samo mesto gde se sedi, dobar izgovor za pauzu i kratak odmor posle obavljenog posla. Ona može da bude fokalna tačka, dizajnersko delo ili mesto za čuvanje alata. Pošto daje završni pečat uređenju vrta treba da se uklopi u njegov stil i ambijent.

Izbor klupe za vrt zavisi od proporcija i stila uređenja vrta. Oblik, boja, tekstura i veličina klupe omogućavaju stvaranje raznovrsnih vizuelnih efekata u vrtu.

Izbor pravog mesta za postavljanje klupe je veoma bitan. U manjim vrtovima, kao što je to na primer obično otvoreno dvorište, klupa se koristi za odmaranje i druženje, ali predstavlja i ukras. Otvoreno dvorište, takođe pruža površinu koja je dobra za postavljanje klupe. Pločnik, kamen, šljunak obezbeđuju dobro suvo mesto koje je neophodno, posebno za drvene klupe, da bi se izbeglo njeno truljenje.

Ako u vrtu ima vode, fontana ili jezerce, postavljanje klupe u blizini je dobar izbor. Žubor vode uz klupu stvara mirnu prirodnu oazu. Pumpa za vodu i klupa mogu da postanu zanimljivi detalji u vrtu takođe.

Klupa postaje omiljeno mesto ukoliko se postavi u blizini leja sa cvećem ili kombinuje sa njima. Lavanda, začinsko bilje, ruže iznad klupe mogu da je okružuju svojim mirisom i interesantnim cvetovima, dok trava daje osećaj mekoće i topline. Mirišljavi cvetovi privlače ptice i leptire koji unose razigranost prirode u prostor. Saksije ili žardinjere neobičnih boja i oblika postavljene do klupe stvaraju prijatan ambijent.

Klupa može da se postavi između lisnatih biljaka ili ispod krošnje drveta, i tako stvori neobično miran kutak u vrtu.

Farbanje klupe je dobar način da joj se doda dizajnerska nota ili da se dobije nov izgled. Bela ili krem boja smiruje, dok se crna stapa sa pozadinom. Plava boja stvara utisak većeg prostora i posebno je dobra za male vrtove, a crvena boja stvara utisak blizine i kontrast sa zelenilom.

Klupa sa više funkcija posebno je dragocena za male vrtove. Ona može da služi i kao malo skladište, da se u nju ugrade žardinjere ili da postane deo dekorativnog luka. Klupa sa točkovima može da se pomera i da bude po potrebi u različitim delovima vrta.

Pročitano 3927 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Maj 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Klupa u vrtu i dvorištu