Artnit

Sreda, 31 Oktobar 2012 11:41

Siva boja - za elegantan dom Istaknut

Siva boja je mešavina bele i crne boje i ima prednosti obe boje. Njene različite nijanse, od svetlogolublje sive do tamnougljenosive, čine je svestranijom od bilo koje druge boje.

Dizajneri enterijera vole sivu boju jer se slaže sa svakom bojom, a postoji i mnogo nijansi sive boje koje daju različita dizajnerska rešenja. Ova boja se generalno koristi u modernom stilu uređenja doma gde daje eleganciju dizajnu enterijera.

Siva nije boja koju ljudi rado biraju za uređenje doma, zato što je uglavnom povezuju sa depresijom i turobnošću. Međutim, siva boja može biti dobar izbor i kao glavna boja i kao akcenat u bilo kom enterijeru doma. Kada se koristi ova boja stvara osećaj mira u prostoru.

Ćudljivi kvaliteti sive boje mogu da daju poseban izgled sobi. Da bi naglasili atmosferu prostora možete suprotstaviti različite nijanse sive boje. Na primer, koristite nijanse sive boje za zidove, podove, nameštaj i zavese. Dodajte malo svetle boje sa treperavim jastucima i dobićete neobičnu atmosferu prostora. Da izbegnete monotoniju sive boje možete dodati i sive bogate dekorativne tkanine sa interesantnim teksturama kao i metalne i sjajne akcente. Šara je drugi način da siva boja ne bude nadmoćna i "dosadna". Dekorativne tkanine sa sivim uzorcima su jednostavan način da dobijete zanimljivu sivu sobu. Na primer, sive i plave šare na dekorativnim tkaninama ili tepisima izgledaju upečatljivo u sunčanoj sivoj sobi.

Siva boja sugeriše eleganciju starih vremena. Okviri za vrata ili prozore u sivoj boji doneće klasičan izgled enterijeru doma. Koristite sivu boju za okvire prozora ili vrata i dobićete umirujući, elegantan ambijent prostora.

Siva boja se često koristi za kuhinje jer prostoru daje hladnu čistoću. Sivi kuhinjski elementi i kuhinjski aparati mogu dodati minimalističku notu kuhinji. Takođe, siva boja može biti dobar izbor za zidove kuhinje.

U kupatilu se uglavnom siva boja koristi za podne pločice ili za zidove, a sve češće i za kupatilski nameštaj. Siva boja izgleda posebno upečatljivo u kupatilu sa belim porcelanskim opremanjem. Bela kada i lavabo nasuprot sivog zida stvaraju atraktivnu siluetu.

U dnevnoj sobi može se koristiti tamnosiva boja za zidove, ali zajedno sa belom ili krem bojom. Kalaj siva za zidove sa ukrasima kao što su zavese, jastuci i tepisi izgleda zaslepljujuće. Svetlosive nijanse izgledaju sofisticirano i elegantno i mogu dati umirujući osećaj u sobi.

Pošto je siva ipak ozbiljna boja najbolje je izbegavati je u sobama koje su razigrane, kao što su dečje sobe.

U enterijeru doma siva boja može da izgleda suviše tamno ako se ne uravnoteži sa svetlim bojama. Zato uključite dosta svetlih nijansi u sivoj dekorativnoj šemi - na primer bele dekorativne tkanine, roletne, jastuci, lampe ili cveće. Tako ćete dobiti vrlo interesantan prostor.

 

Siva boja može dosta pomoći i ako se napravi greška u dizajniranju enterijera doma. Ako nabavite ekstravagantnu sofu drečave boje možete koristiti sive detalje i dobićete mekšu boju ambijenta.

Siva paleta je odlična altenativa, posebno za one koji su uhvaćeni u "bež klopku" da stvore bez straha savremen, moderan izgled svog doma. Može se početi sa sivim detaljima kao što su ukrasi, lampe, vaze, tepisi, zavese. 

Pročitano 12382 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Januar 2020 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Siva boja - za elegantan dom