Artnit

Utorak, 30 Oktobar 2012 19:26

Zelena boja unosi prirodu u dom Istaknut

Zelena boja nastaje mešanjem žute i plave boje i ima karakteristike obe boje. To je boja preporoda, produženja i rasta. Ona simboliše nadu, unosi harmoniju i dobru atmosferu u dom. Asocira na prirodu, zelenilo, umiruje prostor, čini ga vedrijim i uvek prija našem oku.

Uređenje doma zelenom bojom je uvek aktuelno za dizajnere enterijera. Savremeni dizajneri enterijera zelenu boju najčešće preporučuju za kancelarije, mladalačke sobe i radne prostore.

Osnovni ton zelene boje se retko koristi za dizajniranje enterijera doma, ali zato se često koriste njene nijanse. Nijanse zelene boje mogu se koristiti u skoro svakom prostoru doma.

Zato što zelena boja stimuliše osećaj harmonije i mira i deluje opuštajuće njene nijanse se često koriste za velike prostore u domu, na primer zidove. Ako želite da pokrijete veliki prostor možete da koristite zeleni tepih.

Svetlozelena boja je idealna za spavaće sobe, dnevne sobe i trpezarije, gde unosi spokoj i mir. Dosta se koriste prigušene nijanse zelene boje kao što su maslina, mahovina, žalfija. To su atraktivne boje za moderan dizajn enterijera doma, zato što imaju sposobnost mešanja sa prirodom.

Svetlije nijanse zelene boje u kombinaciji sa maslina zelenom ili tamnozelenim nijansama kao šuma ili flaša zelena su odličan izbor za dnevne sobe i stvaraju otmen i elegantan izgled prostora.

Srednji tonovi, kao i svetlije nijanse zelene boje su često prisutni u trpezarijama. Oni stvaraju intimniju i opušteniju atmosferu prilikom porodičnih okupljanja.

Zelena boja se često sreće u kuhinjama jer podstiče apetit. Srednji tonovi i prigušene nijanse zelene boje su najčešći izbor za kuhinje i u skladu su sa zelenom bojom voća i povrća.

Zelena boja se preporučuje za manja kupatila jer vizuelno povećava prostor i stvara osećaj prirodne svežine. Za kupatila se često koristi i plavo-zelena boja zato što unosi snagu plave i zelene boje i tako stvara specifičan opuštajući ambijent.

Postoje raznovrsne nijanse zelene boje i one uvek stvaraju specifičnu atmosferu u enterijeru. To su nijanse od vodenozelene do svetlozeleno-žute i do smaragdne. Zelena sa prigušenim tonom plave (jabuka, nana) ohladiće tople boje. Zelena sa prigušenim tonom žute (žalfija, maslina, mahovina) zagrejaće hladnu sobu.

Ako niste sigurni kako da dekorišete dom zelenom bojom možete da koristite zelene detalje. Nekoliko dobro raspoređenih vaza, jastučića, lampi ili ramova za ogledala mogu dati domu više svežine, a sobne biljke mogu uneti prijatnu notu zelenog. Zeleni nameštaj uvek izgleda dobro u enterijeru, ali možete koristiti i zelene navlake za stolice ili obojiti orman u zeleno.

Najvažnije je da zapamtite da je zelena boja svestrana, neutralna i da se svaka njena nijansa slaže sa skoro svakom bojom. Ako se pitate da li će ona biti pogodna za Vaš dom i sa Vašim postojećim nameštajem, odgovor je verovatno da.

Pročitano 8055 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Juni 2017 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Zelena boja unosi prirodu u dom