Artnit

Petak, 17 Maj 2013 21:39

Stilovi uređenja vrtova Istaknut

Vrtovi su najupečatljiviji elemenat eksterijera doma. Prema stilu uređenja vrtovi mogu da budu formalni i neformalni, a sve je više i onih koji sadrže elemente oba stila. Izbor stila u velikoj meri zavisi od vremena i sklonosti, ali treba imati i vidu da je neformalni vrt lakši za održavanje od formalnog.

Formalni vrt postoji od davnina. Dvorci su često imali formalne vrtove.

Formalni vrtovi su zasnovani na raznim geometrijskim oblicima, krugovima, kvadratima, pravougaonicima. Oni se oslanjaju na simetriju, a u malim vrtovima simetrija postaje fokusna tačka i prepoznaje se po ponavljanju uzorka. U ovim vrtovima može da postoji i visok stepen asimetrije, koja se planski gradi u različitim pravcima kroz stvaranje osa u vrtu. I ostali elementi, kao što su kamen i biljke su precizno oblikovani.

Formalni vrtovi su izuzetno zahtevni za održavanje. Za planiranje ovakvog vrta treba imati i neko uzvišeno mesto da bi se najbolje procenila simetrija i sklad u vrtu. Stare kuće su imale često verande ili balkone.

Neformalni vrtovi su mnogo popularniji. Skladno formirani neformalni vrtovi najčešće izgledaju kao da ih je oblikovala sama priroda. U njihovim linijama izražava se nepravilnost i karakteristična blagost oblika. Takođe, u ovim vrtovima se sledi prirodni pad terena i nepravilne vijugave linije. Pošto ljudsko oko lakše sledi vijugave nego ravne linije, zavoji su mnogo prirodniji.

Sklad u neformalnom vrtu nije stvoren simetrijom, kao u formalnom vrtu, već pažljivo izabranim biljnim vrstama i njihovim obeležjima kao što su: oblik, boja, veličina i tekstura. Biljke se gotovo nikada ne oblikuju u neki strogi formalni oblik.

Planiranje različitih biljnih vrsta doprinosi ukupnom skladu vrta. Osnovni oblici su vertikalni, horizontalni ili ispruženi. Većina višegodišnjih biljaka spada u ove tri forme. Usklađivanjem raznovrsnih formi stvaraju se interesantni vizuelni efekti.

Tekstura biljaka stvara vizuelni efekat i sklad u vrtu. Sjajno i šareno lišće povećava vizuelni efekat. Lišće sa mekom teksturom stvara vizuelno mekše efekte, kao i jednobojno lišće.

Harmonija u vrtu se postiže kroz kombinovanje boja listova i cvetova raznovrsnih biljaka. Na taj način se stvaraju zanimljivi vizuelni efekti u prostoru.

Vrt neformalnog izgleda nudi opuštajuću atmosferu. Ovaj vrt posebno odgovara zaposlenim ljudima koji žele da imaju lep vrt, ali jednostavno nemaju vremena ili sklonosti da se posvete redovnom zalivanju ili košenju.

Većina vrtova, naročito većih ima elemente i formalnog i neformalnog stila uređenja. Tako u delu vrta koji je bliže kući postoji više geometrijski pristup uređenju vrta, a u prostoru vrta koji je dalji od kuće može postati više neformalan.

Pročitano 3114 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Decembar 2018 12:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Stilovi uređenja vrtova