Artnit

Sreda, 15 Maj 2013 20:36

Uređenje malog eksterijera doma Istaknut

Uređenje malog eksterijera doma predstavlja izazov. Kreativnim uređenjem vrta i dvorišta manjih dimenzija dobija se stilski prilagođen prostor za boravak, odmor, zabavu, vrtlarstvo i veliki broj manjih prostora za sedenje. Na taj način ovaj mali eksterijer može da postane produžetak doma i zanimljivi prirodni kutak.

Struktura prostora eksterijera određuje mogućnosti uređenja. Posebnu pažnju treba posvetiti nameštaju i biljkama, jer oni određuju prostor.

Pošto je nameštaj središnja tačka prostora potrebno je da bude atraktivan i interesantan.

Pozadina vrta treba da bude uredna. Na primer, red bambusa ili niskog uredno orezanog drveća, kao što su maslina, agrumi ili dren mogu da stvore posebno zanimljivu pozadinu i jasnu granicu. Ponavljanje istog pomaže stvaranju harmonije, a visina drveća stvara utisak snažne visoke zelene ograde.

Vertikalne linije u malom vrtu imaju poseban značaj. To su najčešće ograde i zidovi kuće. Lukovi, pergole i rešetke korisni su za dodavanje visine u vrtu. Drvene rešetke uz koje će rasti puzavice su zaštita od neželjenih pogleda. Najzahvalnije puzavice su ruže ili bršljan, koje istovremeno oduzimaju vrlo malu površinu ostalom delu vrta. Na drvene rešetke se mogu staviti i saksije sa cvećem.

Pod u malom vrtu ne treba da se pretrpava saksijama ili drugim detaljima koji mogu da ometaju kretanje u prostoru.

Središnja tačka u najudaljenijem uglu vrta može da bude neka zanimljiva biljka ili malo mesto za sedenje.

Umesto kamenog zida ili ograde dobar izbor za mali vrt ili dvorište su žive ograde.

Staza ne bi trebala da bude ravna, jer tada se vrt deli na dva dela i izgleda još manje.

Središnji deo vrta, može biti popločan granitnim kockama koje se lako održavaju. To može da bude lep prostor za sedenje i obedovanje.

Površine sa šljunkom, peskom ili kamenčićima u vrtu donose razliku u teksturi i oblicima. Sa površinama pod šljunkom treba biti oprezan, pošto se lako dobije utisak neurednog i nezanimljivog prostora. Ali, monotonija može da se razbije sa granitnim pločicama i različitim vrstama popločavanja.

Oblici u vrtu treba da budu jednostavni, a svaki geometrijski oblik jasan i lagan za uočavanje. Razigranost se uvodi sa biljkama.

Umesto klasičnog vrta čija je osnova trava, može se posaditi, na primer metvica ili timijan. Za dodatak boje vrtu mogu se posaditi srednje veliki grmovi koji cvetaju u proleće ili leto. Posebno zanimljiva je baštenska hortenzija (Hydrangea macrophylla) sa interesantnim cvetovima. Hortenzija (Hydrangea), vajgelija (Weigela) i letnji jorgovan (Buddleia Davidi) su omiljene grmolike cvetnice dostupne i u patuljastom obliku i pogodne za male vrtove. Interesantni su ukrasni grmovi koji do kasne jeseni zadržavaju zanimljivo obojeno lišće, kao na primer dunjarica, mušmulica (Cotoneaster).

Jednostavno, niske biljke uz stazu ili području sedenja razbijaju monotoniju popločavanja vrta. Neke pogodne biljke koje ne zahtevaju puno održavanja su: čuvarkuća (Sempervivum), hosta (Hosta), barski kopitac (Caltha palustris), sedum (Sedum), muškatla (Geranium).

Boja treba da bude ograničena da bi mali vrt dobio koheziju. Hladnije boje učiniće da vrt izgleda veće. Ograničenost boja može da se nadoknadi sa različitim teksturama biljaka.

Svaki vrt ili dvorište ima i praktičnu namenu i mora da sadrži praktične predmete koji se koriste svakodnevno, kao što su mesto za sušenje rublja, skrovište za kantu za smeće, kao i elemente poput roštilja.

Pročitano 3253 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Decembar 2018 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Uređenje malog eksterijera doma