Artnit

Petak, 10 Maj 2013 19:53

Rasveta u trpezariji Istaknut

Trpezarija treba da bude osvetljena efektno i funkcionalno. Postavljanje rasvete u trpezariji je posebno važno kada je ova prostorija manje kvadrature, pa se adekvatnim izborom lustera, lampi i sijalica njen prostor može vizuelno povećati i učiniti zanimljivim.

Raspoređivanje rasvete u trpezariji zavisi pre svega od oblika i veličine stola, količine prirodne svetlosti, ali i od toga da li je otvorena kuhinja u sklopu dnevnog boravka.

Kako je trpezarijski sto centralni motiv u trpezariji, najbolje je da se pozicionira viseća svetiljka iznad njega, ili dve do tri ukoliko je sto dug. Da bi se stvorila topla i prijateljska atmosfera dobro je osvetliti sto rasvetnim telom koje direktno baca svetlost.

Dobar izbor je luster iznad trpezarijskog stola. Osim osvetljavanja prostora luster može da istakne lepotu i skladnost trpezarijske garniture i da bude dekorativni elemenat.

Trebalo bi da se izabere izvor svetla koji je po temperaturi blizak prirodnom svetlu, da bi boje predmeta na stolu i hrane u tanjirima ostale iste.

Jake sijalice u trpezarijskom lusteru povećavaju toplotu ispod lustera i izazivaju neprijatan odsjaj svetlosti od stola. Da bi se bolje obasjala površina stola i predmeti na njemu, bolje je da se postavi adekvatna kugla od mutnog stakla ili abažur koji će i sa slabijom sijalicom dati željeni efekat.

Luster treba da ima takav oblik i abažur koji će omogućavati da površina stola bude jasno i snažno osvetljena, dok će ivice stola i prostor oko njega biti osvetljeni nežnim, zamučenim svetlom koje neće smetati osobama koje sede ispod njega.

Ugradnja regulatora jačine rasvete u trpezariji omogućava podešavanje intenziteta osvetljenja prostora, zavisno od situacije i potrebe. Kod ručavanja je poželjno da je svetlost direktno usmerena na sto. U svečanijim prilikama da bi se dobio utisak "večere pod svećama" treba smanjiti količinu osvetljenja. Prilikom svakodnevnih aktivnosti više odgovara nešto suptilnija rasveta prostora.

Ukoliko je trpezarija posebna prostorija luster se može dopuniti odgovarajućim zidnim svetiljkama.

Ako je kuhinja od trpezarije razdvojena šankom, ne preporučuje se jaka centralna rasveta. Iznad samog stola dovoljno je da se postavi viseći luster, koji će svojim preciznim obodom svetlost usmeravati samo ka centru trpezarijskog stola, a ne po čitavoj prostoriji.

Unutar šanka mogu da se postave ugradne sijalice ili neka zanimljiva lampa u jednom od ćoškova trpezarije. Zanimljiv izbor su i zidne svetiljke ili mini-reflektorke koje se mogu postaviti sa jedne strane šanka ili bifea. Svetlo ovih svetiljki treba da se uskladi sa osvetljenjem lustera.

Ostale značajne tačke i elementi trpezarije mogu da se osvetle posebnim rasvetnim telima.

Niša u zidu ili polica može da postane izložbeni prostor za ukrasne detalje ako se ispod svake police ugradi niz slabih svetiljki koje će ih osvetliti dovoljno da zainteresuju oko posmatrača.

Pročitano 4889 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rasveta u trpezariji