Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 02 Maj 2013 20:46

Dekoracija dvorišta i vrta Istaknut

Dvorište i vrt su veoma bitan elemenat eksterijera doma. Njihovom dekoracijom može da se stvori lepa prirodna oaza za odmor, ali i prijatno mesto za druženje i zabavu.

Kamen i šljunak se smatraju za bitne ukrase dvorišta i vrtova. U zelenilo može da se stavi krupno kamenje. Ono će dodati boju ili napraviti kontrast između boja i materijala koji se tu prepliću. Veliki kamen u vrtu može da bude lep ukras, ali i mesto za sedenje. Kamenjem ili šljunkom mogu da se oiviče žbunovi, cveće, ili drvo.

Garniture za sedenje mogu, osim što imaju funkcionalnu ulogu, da doprinesu značajno estetskom izgledu prostora. One mogu da budu od metala, plastike, ratana, pruća ili drveta, a izbor zavisi pre svega od stila uređenja dvorišta ili vrta. Bitno je i da budu otporne na vremenske prilike i od kvalitetnijeg materijala.

Klupe na kojima se sedi u dvorištu ili vrtu mogu svojim dizajnom da budu osoben elemenat u prostoru. One mogu da budu neobične, drvene, metalne, kombinovane od kamena ili betona, sa sedištima od jastuka.

Rasveta u dvorištu ili vrtu je bitan deo dekoracije i pruža bezbroj kombinacija. Diskretne lampe sa solarnim punjenjem su veoma efektne i posebno prijatne u vreme zalaska sunca, pa se mogu rasporediti u vrtu među cvećem. Dvorišnim lampama mogu da se akcentuju neki delovi vrta, na primer travnjak, ivičnjak, staza.

Fontane daju poseban vizuelni pečat svakom dvorištu ili vrtu. Žubor vode smanjuje stres i unosi mir, a sama voda unosi prirodnu svežinu u prostor.

Cveće i druge biljke mogu da budu izložene na neobičan način. U stare kante za vodu, drvenu burad, staru kadu, stare glinene ćupove može da se posadi cveće. Dno ovih posuda treba da se popuni sa nekoliko santimetara šljunka ili polomljene grnčarije, da bi imali dobru drenažu. Tako će sve ove stare stvari ili posude postati prelepo neobično sanduče ili saksija za cveće i uneti neobičan vizuelni efekat u prostor dvorišta ili vrta.

Kućica za ptice postavljena na nekoj grani drveta u dvorištu ili vrtu je veoma zanimljiva ideja za dekorisanje. Kućice mogu da budu različitih oblika, dimenzija i boja. Ta kućica će možda da postane i omiljen kutak nekoj ptici.

Pročitano 12928 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Decembar 2018 11:55
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci