Artnit

Četvrtak, 25 Maj 2017 11:01

Toskanski vrt oslikava lepotu Toskane Istaknut

Toskanski vrt odiše mirnoćom, toplinom i oslikava lepotu Toskane. Bogate boje, mirisi, ukusi karakterišu ovaj vrt, koji se često opisuje kao rustičan i elegantan u isto vreme. Uređenje vrta u toskanskom stilu nije teško i ne zahteva velika sredstva. Najčešće se koriste materijali kao što su drvo, kamen i šljunak, a biljke koje se gaje su uglavnom višegodišnje, osim sezonskog cveća. Ovaj vrt ukrašava eksterijer doma, lako se održava jer nema velike travnate površine, a biljke su relativno otporne na nedostatak vode.

Klupe i vrtne stolice u toskanskom vrtu su od kovanog gvožđa, kamena ili rezbarenog drveta, raskošnog dizajna. Oni mogu da budu nemarno razbacani u vrtu ili pažljivo raspoređeni u delovima vrta gde može da se sedi i odmara.

Pergola ili senica se često postavlja između mediteranskih biljaka srednjeg ili visokog rasta, a puzavice koje rastu uz nju uneće boju i teksturu. Ona je posebno zanimljiv elemenat kada se postavi u deo vrta iz koga se pruža najbolji pogled na okolinu.

Kameni zidovi i staze, kao i staze od šljunka su česti elementi u toskanskom vrtu. Oni će uneti delić prirode.

Terakota saksije se koriste da obeleže put do doma. Velike pojedinačne terakota saksije ili raspoređene zajedno stvaraju klasičan toskanski prostor.

Voda u toskanskom vrtu unosi živost i svežinu. Zato i mnogi vrtovi uređeni u toskanskom stilu imaju fontanu, česmu ili bazenčić za ptice.

Biljke koje su karakteristične za toskansko područje, kao što su lovor, masline, vinova loza, citrusi, mediteranske lekovite i začinske biljke gaje se u zemlji ili u saksijama u toskanskom vrtu. Mnogo mediteranskih biljaka ima ljubičaste ili plave cvetove, kao što su na primer lavanda, ruzmarin, timijan, a za dekoracije se koriste svetli tonovi crvene, narandžaste, karmin crvene ili žute boje, koji su sa njima u kontrastu. Pored toga, sivkasto lišće na mnogim mediteranskim biljkama izgleda izbledelo ili monotono ako ih ne upotpuni nekoliko biljaka sa bogatim, svetlozelenim listovima.

Pročitano 997 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Toskanski vrt oslikava lepotu Toskane