Artnit

Petak, 15 Mart 2013 21:52

Zidne površine terasa i balkona Istaknut

Zidne površine terasa i balkona, koje ih graniče predstavljaju važne elemente u uređenju eksterijera doma. One mogu da se učine vizelno zanimljivim, pre svega korišćenjem boje, kamenčića, drveta ili tapeta.

U proleće trebalo bi zidove terasa i balkona osvežiti novim slojem boje, jer zidovi posle zime, zbog prašine i smoga, obično dobijaju sivkastu nijansu. Pri tome zidovi treba da se okreče onako kako nalaže arhitektonsko rešenje fasade zgrade.

Ukoliko zid terase ili balkona nije zaštićen od kiše, za krečenje se koriste boje koje su namenjene spoljnim površinama. Boja se bira u zavisnosti od toga koliko su terasa ili balkon osunčani. Ukoliko se nalaze na južnoj, jugo-zapadnoj ili zapadnoj strani, izaberite smirenije tonove zelene, plave ili nežno ljubičaste boje. Severna i istočna strana nemaju dovoljno svetlosti, posebno u popodnevnim satima, tako da se zidovi mogu osvežiti življim bojama, na primer intenzivno žutom, narandžastom, ružičastom ili crvenom, ali samo na jednom delu zida.

Zidovi terasa ili balkona mogu da se okreče u jednoj boji ili u raznim kombinacijama boja. Na primer, za stil koji je tipičan za grčke kuće na obali mora okrečite zid u plavo-bele pruge, ili u pastelnu boju. Možete da dodate dekorativnu opeku ili kamenje da bi dobili španski izgled zida.

Kamenčići, jednobojni ili u raznim bojama, mogu da se lepe oko prozora, vrata ili na zidu. Njihovim kreativnim kombinovanjem dobija se interesantan detalj ili mozaik. Foto tapete, klasične tapete ili stikeri mogu da se koriste samo ako je zid zaštićen od kiše da se ne bi dekoracija oštetila.

Ako je terasa ili balkon zatvorenog tipa, možete da se odlučite za neku vrstu lamperije. Lamperija će osim estetske funkcije, poslužiti i kao vid termo izolacije.

Ako se na delu terase ili balkona nalaze prozori možete da ih ukrasite zavesama od tekstila, bambusa, ili venecijanerima. Njihove boje i materijal stvoriće neobičan i prijatan kutak u ovom prostoru. Ako je terasa ili balkon otvoren može da se postavi tenda, i tako se stvara zaštita od kiše i od sunca. Za atraktivan izgled terase i balkona posebno je dobar izbor tenda koja ima interesantan oblik, boju ili dezen i pokriva samo jedan deo prostora, na primer iznad stola i stolica.

Pročitano 9897 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Zidne površine terasa i balkona