Artnit

Nedelja, 25 Maj 2014 14:36

Prirodni elementi u eksterijeru doma Istaknut

Više neformalni i prirodni izgled vrta i dvorišta može da postane zanimljiv produžetak doma. Stvaranje prirodnog izgleda eksterijera omogućava fleksibilnost i kreativnost. Zastupljene su meke linije i razigranost oblika, a prirodnost se postiže sa vijugavim stazama, raznovrsnim bojama, velikim brojem vrsta biljaka, kao i zanimljivim vodenim elementima.

Da biste kreirali ekološki i prirodni izgled prostora eksterijera fokusirajte se na zelenu boju sadeći zelene biljke oko ivica vrta ili dvorišta. Da bi se se istakao prirodan izgled, koristite saksije od prirodnih materijala - od terakote ili kamena, i postavite ih oko ivica dvorišta. U zavisnosti od izgleda koji želite da kreirate možete da zasadite visoke ili niske biljke.

Ako želite prirodan izgled za prostor imajte u vidu raznovrsnost. Koristeći samo jednu vrstu ili slične vrste dobijate jedinstven izgled koji jednostavno ne postoji u prirodnom okruženju. Umesto toga napravite mešoviti pejzaž uključivanjem nekoliko različitih vrsta biljaka. Listopadno i zimzeleno drveće izgleda skladno u zadnjem delu dvorišta, jer nudi impresivnu visinu. Jednogodišnje i višegodišnje cveće može da unese intenzivne boje. Možete takođe da kombinujete autohtone vrste sa Vašeg prostora i ukrasno cveće i unesete teksturu u pejzaž. Žbunje i žive ograde su idealni za popunjavanje praznine u prostoru, a formiraju i privatnost oko kuće.

Da bi vrt ili dvorište postao mali prirodan prostor zadržite prirodni tok zemljišta. Staze od kore drveća izgledaju prirodno kao pravi šumski puteljak. Kamene staze će dati dvorištu i vrtu više rustični izgled. Šljunak takođe nudi atraktivan, prirodni izgled.

Možete koristiti takođe veće kamenje u grupama da bi fokusirali neke tačke u dvorištu ili vrtu, a manje kamenje ili šljunak za formiranje granica oko leja ili vrta.

Vodeni elementi su uvek zanimljivi dodaci u vrtu i dvorištu koji doprinose njihovom prirodnom izgledu. Fontane nisu dobar izbor, jer imaju formalan, stilizovan izgled. Umesto toga, odlučite se za jedan ribnjak ili potok sa nepravilnim, prirodnim oblikom i dopunite ga sa rečnim kamenjem i drugim kamenjem iz okruženja. Ako želite više dinamičan izgled dodajte mali vodopad.

Manji vodeni elementi kao što su činijice i pojilice za ptice, ili bazenčići sa bistrom vodom mogu biti zanimljivi detalji u malim dvorištima i vrtovima.

U vrt se lako mogu uklopiti ukrasne kućice za ptice ili golubarnik.

Pročitano 2811 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 21 Avgust 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Prirodni elementi u eksterijeru doma