Artnit

Utorak, 19 Januar 2021 11:49

Slon kralja Porusa u bici kod Hidaspa Istaknut

Kralj Porus na slonu u borbi protiv Aleksandra Velikog, na "pobedničkom novčiću" Aleksandra (kovan oko 324-322 pre nove ere) Kralj Porus na slonu u borbi protiv Aleksandra Velikog, na "pobedničkom novčiću" Aleksandra (kovan oko 324-322 pre nove ere)

Indijski kraljevi su obično vozili kočiju na čelu svoje vojske, a vladar kraljevine Paurave u današnjem Pandžabu, kralj Porus je jahao svog omiljenog ratnog slona. Starogrčki istoričari su tvrdili da je kralj Porus bio visok i zato je bilo prikladno da jaše slona, Plutarh je pisao da je bio visok 190,5 santimetara, a Arijan i Diodorije Sikulije da je bio visok 228 santimetara. Kralj Porus i njegov slon su bili vrlo vezani, o čemu svedoči jedna scena iz bitke kod Hidaspa 326. godine pre nove ere, koja je bila konačna prekretnica u osvajanjima Aleksandra Velikog.

Protivnik Aleksandra Velikog u bici kod Hidaspa, kralj Porus, imao je svog velikog ratnog slona. Porusova jaka konjica sastojala se od 200 slonova sa kljovama prekrivenim gvozdenim šiljcima koji su bili životinjski ekvivalent velikim tenkovima. Oni su bili raspoređeni na čelu vojske i formirali neku vrstu prednjeg zida a iza njih je stajala pešadija. Pošto su bili suviše jaka barijera za direktne napade, Aleksandar Veliki je napao Porusov bok i na kraju se zatvorio među slonove, koristeći ranjene i uspaničene životinje protiv sopstvene vojske. Porus i njegov slon su bili ranjeni, ali je slon štitio svog jahača. Plutarh je napisao: "Ovaj slon je tokom čitave bitke dao mnoštvo jedinstvenih dokaza pronicljivosti i posebne brige za kralja, kojeg je dok je bio jak i u stanju da se bori branio sa velikom hrabrošću, odbijajući one koji su na njega krenuli; i čim ga je opazio savladanog brojnim ranama i mnoštvom strelica koje su na njega bačene, da bi sprečio njegovo padanje, on je nežno kleknuo i počeo da vadi strelice svojom surlom." Prema drevnom izvoru, rimskom istoričaru Kvintu Kurciju Rufu, slon je umro od rana.

Bitka kod Hidaspa je rezultirala potpunom pobedom vojske Aleksandra Velikog i makedonskom aneksijom Pandžaba. Međutim, Aleksandar Veliki je bio toliko impresioniran Porusovom hrabrošću da ga je učinio namesnikom svog nekadašnjeg carstva.

Pročitano 1568 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Slon kralja Porusa u bici kod Hidaspa