Artnit

Ponedeljak, 18 Januar 2021 11:30

Borbeni petlovi su spasili zapadnu civilizaciju Istaknut

Mozaik sa prikazom borbe petlova, Pompeja, I vek Mozaik sa prikazom borbe petlova, Pompeja, I vek

Postoje slučajevi kada se ravnoteža istorije oslanja na nadahnuće životinja. Najvećeg škotskog kralja inspirisao je žilavi pauk, a civilizacija drevne Grčke svoj opstanak je dugovala paru borbenih petlova. Rimski istoričar Klaudije Elijan, koji je bio uglavnom upamćen po svojoj knjizi O prirodi životinja, u 17 knjiga, pričama o pticama i drugim životinjama piše kako je borba petlova uticala na moral grčkih vojnika u Maratonskoj bici.

Veliki atinski državnik i vojni taktičar general Temistokle je najpoznatiji po tome što je bio zapovednik u Maratonskoj bici 490. godine pre nove ere, gde su se Grci uspešno borili protiv mnogobrojnijih Persijanaca koji su ih napadali. Bila je to prekretnica grčko-persijskih ratova. Dok je Temistokleov vojni sjaj bio njegov motiv, on je morao potražiti drugde motivaciju za borbu svojih vojnika. Prema istoričaru Klaudiju Elijanu, Temistokle je vodio svoje ljude na Maraton kada je primetio nekoliko petlova koji su se međusobno borili za dominaciju. On je razmišljao trenutak o prizoru, pre nego što se obratio svojim trupama. Pokazao je na petlove koji se bore i rekao: "Evo, ovi se ne bore za bogove svojih domova, za spomenike svojih predaka, za slavu, za slobodu ili sigurnost svoje dece, već samo zato što jedno neće ustupiti mesto drugom." Priča ne opisuje šta se dogodilo gubitniku, niti objašnjava zašto su vojnici smatrali da je ovakav prikaz instinktivne agresije inspirativan, a ne besmislen i depresivan.

Bez obzira da li su bili inspirisani dvobojem petlova ili govorom njihovog generala, grčki vojnici su se borili sa novom odlučnošću. Njihova pobeda ne samo da je bila pobeda u Maratonskoj bici koja je okončala kraj prve persijske invazije na Grčku, već je sačuvala grčku civilizaciju omogućavajući joj da baci senku na sledećih 2500 godina istorije.

Pročitano 1447 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Borbeni petlovi su spasili zapadnu civilizaciju