Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 14 Juli 2020 10:32

Tanatoza - prividna smrt životinja Istaknut

Prividna smrt poznata kao igranje mrtvih, poigravanje smrću ili igranje oposuma, je ponašanje u kojem životinje poprimaju izgled mrtvih. Ovaj oblik obmane životinja je adaptivno ponašanje poznato i kao tonična nepokretnost ili tanatoza. Ona se može koristiti kao odbrambeni mehanizam ili kao oblik agresivne mimikrije, da bi se izbegao seksualni kanibalizam ili prevario plen.

Neke životinje koriste prividnu smrt kao odbranu od predatora. Ulazak u nepokretno, katatonsko stanje često odvraća predatora da ih progoni i ubije. Pošto većina predatora izbegava mrtve ili gnjile životinje, prikazivanje tanatoze pored stvaranja neprijatnih mirisa dovoljno je da odbije predatore. Brojne vrste ptica se prave da su mrtve kada im preti opasnost, a kada predator izgubi interes ili ne obraća pažnju onda ožive i pobegnu. Ovo ponašanje je primećeno kod prepelice, različitih vrsta pataka i kokošaka.

Fenomen seksualni kanibalizam u kojem jedan partner, obično ženka, jede drugu pre ili posle parenja je uobičajen kod insekata. Na primer, da ih ne bi pojeli njihovi ženski partneri, mužjaci bogomoljke postanu nepomični nakon parenja.

Neke životinje koriste prividnu smrt da bi prevarile plen. Na primer, Livingstoni cichlid ribe poznate su po imenu "spavači" zbog njivovog neobičnog grabežljivog ponašanja "igranja mrtvih" da bi uhvatili plen. Ove ribe dugo leže ravno na dnu njihovog staništa, a kada im manje ribe prilaze zarobljavaju ih brzinom munje i jedu.

 

Pročitano 1987 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci