Artnit

Nedelja, 14 Juni 2020 10:40

Apolonov leptir - jedna od najlepših vrsta leptira Istaknut

Apolonov leptir (Parnassius apollo, Papillio apollo) iz porodice jedrilaca je jedna od najlepših vrsta leptira, zbog čega nosi ime grčkog boga koji predstavlja ideal lepote. Živi na vrlo ograničenim malim prostorima, otvorenim kamenjarima, otvorenim pašnjacima i čistinama sa niskom vegetacijom i obiljem cveća. Karakterističan je za pri-alpske i alpske predele Evrope i Azije na visinama između 1000 i 2800 metara. Pošto je veoma osetljiv na promene u opasnosti je da nestane.

Ženke su tamnije od mužjaka. Na prozračnim belim, žućkastim ili sivim prednjim krilima se ističu crne tufne, a na zadnjim najčešće četiri crvena, narandžasta ili retko žuta kruga nalik na oko koja su upozorenje predatorima da je Apolonov leptir otrovan. Ovi krugovi mogu imati belu tačku u sredini, nalik na planinarske markacije kojima se označavaju planinarske staze u velikom delu Evrope.

Apolonov leptir se razmnožava jednom godišnje. Mužjaci lete okolo tražeći ženke. Nakon prvog parenja mužjak odabranoj ženki napravi svojevrstan "pojas nevinosti", strukturu koja onemogućava bilo kojem drugom mužjaku da se s njom pari. U jesen ženka polaže jedno po jedno jaje iz kojih treba da nastane gusenica, među lišajevima i grančicama pored biljke domaćina. Ali, jaja često "prespavaju zimski san" i gusenica se najčešće razvije u proleće. Ako gusenica uspe da se razvije u jesen, preko zime se larva smesti na samu zemlju ili ispod kamena. Kada dođe proleće od gusenice postaje leptir.

Apolonov leptir spada u ugrožene vrste leptira jer iz gusenice može da nastane leptir samo na određenoj temperaturi. Takođe, bitni faktori koji ga ugrožavaju su zagađivanje životne sredine i sakupljanje od strane kolekcionara. Zato spada u zaštićene vrste leptira.

Pročitano 4755 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Apolonov leptir - jedna od najlepših vrsta leptira