Artnit

Subota, 06 Juni 2020 10:31

Obična nimfa - leptir koji leti samo po suncu Istaknut

Obična nimfa (Coenonympha pamphilus) je leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Jedna je od najčešćih evropskih vrsta na svim travnatim staništima i jedna od najmanjih vrsta među nimfama. Bojom krila puno varira u različitim klimatskim uslovima, okca su obično svedena na bele tačkice, a bela šara je veoma bleda i varijabilna. Živi u kolonijama na travnatim područjima Evroazije i severozapadne Afrike u suvljim staništima. Može se videti u zelenim staništima u gradovima, kao što su vrtovi i parkovi.

Ženka obične nimfe je nešto veća i ima raspon krila od 37 milimetara, a mužjak od 33 milimetara. Krila su svetlobraon boje. Mužjaci su tamniji i ponekad imaju sivo-braon nijanse, dok su ženke bleđe i ponekad belo-braon ili žuto-bele boje. Ostale varijacije uključuju crveni ili žuti pigment sa povremenom ljubičasto-braon bojom. Bela traka koja prolazi duž donje strane krila varira u širini i punoći. I mužjaci i ženke mogu da imaju braon-sivi obrub koji kruži ivicom krila. Prednja krila mogu da budu oivičena sivkasto-braon i krem obrubom i imaju malu crnu tačku unutar spoljašnjeg prstena krem boje blizu vrha. Zadnje noge mogu da imaju i trake za oči ili bele tačkice.

Obične nimfe lete od februara do novembra samo po suncu i retko više od jednog metra iznad zemlje. Dok se odmaraju krila su uvek zatvorena.

Kada se razmnožavaju obične nimfe biraju staništa koja su bliža vegetaciji. Biljke domaćini su trave, koje nalaze u raznim staništima, dok se odrasli leptiri hrane nektarom iz cveća. Mužjaci su teritorijalni, što ima veliku ulogu u dobijanju ženke. Da bi uspostavili dominaciju, oni učestvuju u izleganju, prikazu parenja u kojem se agregiraju u kompetitivni prikaz kako bi privukli ženke koje prolaze.

Ženke običnih nimfi često polažu jaja u travnjake. One koriste biološki lepak za polaganje jaja direktno na biljke domaćine, biljke u blizini biljaka domaćina ili uvelo lišće. Ako se jaja polažu na biljke domaćina ili u blizini, larve poznate kao gusenice se mogu hraniti biljkom domaćinom, a ako su vezane za mrtvu travu primorane su da pronađu sopstvenu hranu odmah posle izleganja. Kada se potpuno razviju gusenice se učaure u lutke svetložuto-zelene boje i vise sa stabljike biljke. Nakon 3 nedelje lutka se cepa i iz nje izlazi leptir.

Intenziviranje poljoprivrede i promena korišćenja zemljišta doveli su do smanjenja populacije običnih nimfi na nekim područjima.

Pročitano 1985 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Obična nimfa - leptir koji leti samo po suncu