Artnit

Subota, 25 April 2020 10:46

Poljska jarebica - trčka Istaknut

Poljska jarebica (Perdix perdix) poznata po imenima trčka, siva jarebica, skvržulja je ptica otvorenih polja koja spada u poljske koke. Živi skoro u celoj Evropi u porodičnim jatima sastavljenim od oba roditelja i njihovog potomstva na poljima i livadama, a retko se viđa na većim visinama. Voli umerenu klimu i toplija tla obrasla nizijskim rastinjem.

Poljska jarebica je duga do 35 cm, sa rasponom krila oko 50 cm, a teška je do 400 g. Njena boja je rđasto-siva i sa nijansama. Mužjak i ženka izgledaju isto, ali je ženka manja od mužjaka. Najsigurniji znak njihovog raspoznavanja su pokrovna perja na krilima. Mužjak ima duž sredine svakog pera uzdužnu belu prugu, a ženka osim uzdužnih i poprečne bele pruge.

Vid i sluh poljske jarebice su dobro razvijeni. Pošto joj je potebno dosta snage za letenje i brzo se umara ne leti često. U izvesnim okolnostima opasnosti pliva.

Jata poljskih jarebica koja su u toku zime bila na okupu u februaru se razilaze u parove. Svaki mužjak bira mesto koje mu odgovara. Izazivačko dozivanje mužjaka se čuje svakoga jutra i večeri, a ponekad se dva mužjaka bore za ženku, skaču jedan na drugoga i pokušavaju da se povrede kandžama i kljunovima. Kada slabiji mužjak uzmakne, pobednik se vraća radosno ženki. Neki istraživači tvrde da jednom sklopljeni "brak" mužjak i ženska nikada ne raskidaju.

Poljska jarebica često pravi gnezdo na nepovoljnim mestima, a najčešće usred mladog žita, u grašku ili repi, u detelini i u visokoj travi na livadama, čak i na krajevima malih šumaraka u polju. Gnezdo je jednostavno udubljenje na ravnoj zemlji koju oblaže sa nekoliko mekih travki.

Ženka 2 do 3 puta godišnje posle parenja snese do 20 okruglih maslinastozelenih jaja na kojima leži 24 dana. Dok ženka leži na jajima čuva je mužjak, a kada se mladunci izlegnu pomaže u brizi oko njih.

Svi četvoronožni grabljivci ugrožavaju, naročito jaja i mladunce poljske jarebice. Stare i mlade jarebice progone ptice grabljivice kao što su jastreb, soko, kobac, mišar, eja, gavran i kreja. Veliku opasnost predstavljaju i hemijska sredstva koja se koriste za suzbijanje korova.

Kada uoči opasnost, poljska jarebica se trčeći sakrije u najbliži zaklon ili leže uz ravnu zemlju nadajući se da je neće primetiti neprijatelj, jer njeno perje ima boju zemlje.

Poljska jarebica je svaštojed. Hrani se semenjem korovnih biljaka, povrćem, zrnevljem sirka i žitarica koje padne na zemlju. Hrani se i insektima i njihovim larvama. Retko pije vodu, jer je prima iz zelenih delova biljke.

Pročitano 2910 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Poljska jarebica - trčka