Odštampajte ovu stranicu
Petak, 07 Februar 2020 11:40

Simbolika bogomoljke Istaknut

Ohara Koson - Bogomoljka Ohara Koson - Bogomoljka

Brojni mitovi i legende povezani su sa bogomoljkom jer može ostati nepomična ili se lagano njihati napred-natrag s ispruženom glavom i prednjim nogama u očiglednom položaju molbe. Simbol bogomoljke je povezan sa buđenjem, završenošću, novim početkom, blagostanjem, duhovnošću, dualnošću, osnaživanjem. Takođe, ona je često viđena kao simbol nekoga sa jasnovidnim sposobnostima kao i nekoga ko je majstor u meditaciji.

Bogomoljka je dobila svoje popularno ime zbog zanimljivog načina na koji drži svoje prednje dve noge, koje izgledaju kao da se nalaze u položaju za molitvu. Naučni naziv bogomoljke mantodea potiče od grčkih reči mantis, što znači prorok ili vidovnjak i eidos što znači forma ili vrsta.

Mnoge drevne civilizacije su verovale da bogomoljka ima natprirodne moći. Egipatska Knjiga mrtvih govori da bogomoljke mogu voditi duše mrtvih u podzemni svet. U drevnim sumerskim tekstovima bogomoljke se pojavljuju kao svojevrsna figura nekromanca. Helenistički grčki pesnik Teokrit ih spominje u idili. One su krasile površine rimskih novčića.

U tradiciji Bušmana bogomoljke su smatrane bogovima. Njihova drevna umetnost na stenama prikazuje biće, polu-čoveka polu-bogomoljku. Veruje se da pronađena bogomoljka u kući ukazuje na prisustvo predaka. To je takođe i simbol sreće.

U Kini i Japanu bogomoljka je poštovana zbog svojih gracioznih pokreta i kontemplativnih načina razmišljanja. Njeni pokreti su inspirisali najmanje dva poznata stila drevnih kineskih borilačkih veština. Međutim, zbog njene lukave veštine u lovu i preciznosti neke kulture je vide kao znak da je neprijatelj u blizini.

Videti bogomoljku može se smatrati dobrim ili lošim znakom zavisno od kulture. Zbog ruku koja se mole, neki hrišćani kažu da bogomoljka predstavlja duhovnost ili pobožnost, a ako se nađe u Vašem domu može značiti da anđeli paze na Vas. Neki muslimani smatraju da je bogomoljka koja se moli uvek okrenuta prema Meki. Međutim, u Italiji, neki veruju da ako Vas bogomoljka posmatra preteći možete se razboleti, a u Japanu to može čak biti predskazanje Vaše smrti.

Pročitano 24971 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije: