Artnit

Sreda, 18 Septembar 2019 10:07

Ptice selice - putnici u potrazi za hranom Istaknut

Ptice selice su vrste ptica koje neka godišnja doba provode u različitim područjima. Neke vrste ptica se ne pomeraju daleko od mesta gnežđenja, dok druge preleću velike razdaljine i pri tome prelazeći morska prostranstva, visoke planine ili nepregledne pustinje. Procenjuje se da se godišnje seli oko 50 milijardi ptica, a od toga oko 5 milijardi između Evrope i Afrike. Pošto većina ptica selica uglavnom putuje noću ljudi ih manje zapažaju.

Ptice selice na kraće udaljenosti provode leto u područjima centralne Evrope, a zimi odlaze u topliju južnu Evropu ili severnu Afriku, dok ptice selice na duge udaljenosti odlaze u južnu Afriku. Pored toga, u područja centralne Evrope na zimovanje dolaze neke vrste ptica iz Skandinavije i Sibira. Mnoge arktičke vodene ptice zimuju na obalama Severnog mora i uz pritoke, a mnoge ptice pevačice iz severne i istočne Evrope idu u topliju unutrašnjost zapadne i centralne Evrope.

Mnoge vrste ptica se sele uglavnom zbog nedostatka hrane u hladnijim krajevima tokom zime, dok bi niske temperature mogle da podnesu lako. Određene vrste ptica se sele zbog parenja i razmnožavanja.

Ptice se najčešće grupišu i kreću na put koji može da bude dug od 60 do 80 hiljada kilometara. Neke vrste ptica, kao što su na primer kukavica i svračak putuju pojedinačno, vrste kao što su na primer guske, patke, ždralovi, ševe, zebe putuju u manjim grupama, a velike ptice kao što su rode putuju zajedno u velikim jatima. Kod nekih vrsta na put prvo kreću odrasle jedinke, a posle nekoliko dana i mladunci.

Za orijentaciju neke vrste ptica koriste magnetno polje Zemlje, dok se druge orijentišu na osnovu položaja zvezda. Takođe, veliki broj vrsta ptica koristi orijentire na zemljinoj površini kao što su na primer reke, planine, jezera i močvare, čiji položaj izuzetno dobro pamte i prate prilikom seoba.

Različite vrste ptica selica migriraju na različite načine. Neke ptice selice putuju istim putem u oba smera, a neke naprave pravo kružno putovanje. Pčelarice u jednom danu prevaljuju i do 500 kilometara. Kukavice slete na mesta bogata hranom i kada skupe dovoljno masnih naslaga lete neprestano nekoliko hiljada kilometara za samo nekoliko dana. Čiope, na putu u Afriku ostanu sve vreme u vazduhu.

Seoba ptica na velike razdaljine predstavlja izuzetan napor. Ptice selice na putu vrebaju mnoge opasnosti kao što su na primer grabljivice, loši vremenski uslovi, prirodne katastrofe, lovci, prepreke poput visokih zgrada, releja, dalekovoda. Posle veoma dugih putovanja one se i dalje suočavaju sa opasnostima, kao što su na primer uništavanje i degradacija prirodnih staništa, gubitak kritičnih mesta za sletanje, ilegalno ubijanje, trovanja. Kao rezultat toga, više od 40% ptica selica pada, a skoro 200 vrsta spada u ugroženu vrstu ptica. Procenjuje se da svake godine stotine miliona ptica severne hemisfere strada tokom seobe.

Pročitano 3763 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2019 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ptice selice - putnici u potrazi za hranom