Artnit

Utorak, 03 Septembar 2019 10:07

Albatros - znak sreće za mornare Istaknut

Gustav Dore - Pesma o starom mornaru Gustav Dore - Pesma o starom mornaru

Albatros je poznat kao princ talasa i predstavlja prirodnu vezu čoveka i prirode koja postoji vekovima. Možda nijedna ptica ne odjekuje više kao književni simbol od albatrosa. Pošto on veći deo svog vremena provodi na moru, ljudi ga retko viđaju, što doprinosi njegovoj mističnosti. Mornari često pričaju da se albatros pojavio iz magle i da je natprirodna ptica, povezana i sa duhovnim i sa prirodnim svetom.

Zato što albatros može da leti na velikim daljinama i da maše krilima, podižući se gore-dole koristeći površinske vetrove za klizanje, mornari su verovali da su ove ptice natprirodne. Oni su verovali da albatros nosi duše izgubljenih mornara, pa su se prema njemu odnosili sa velikim poštovanjem.

Smatra se da albatros nije samo ptica, već i nosilac božanske iskre. Živ albatros je simbol Božjeg stvaranja i nevinosti. Mrtav albatros je simbol greha. Kao progonjena figura spasenja, albatros na mnogo načina liči na Isusa Hrista. Usamljeni mornari albatrosa tretiraju kao osobu, "hrišćansku dušu".

Za mornare albatros je znak dobre i loše sreće. Oni su često viđanje albatrosa doživljavali kao znak sreće i kad god bi se popeo za talasom znali da će im doneti sreću. Istovremeno su zarobljavanje, smrt ili povredu albatrosa doživljavali kao strašan znak za one koji su na moru. Na primer, ako se na moru vidi albatros kako umire, to simboliše strašan ili loš predznak za mornare. Kada mornar ubije albatrosa, ostali mornari to vide kao znak loše sreće za posadu i brod.

Pročitano 8339 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Septembar 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Albatros - znak sreće za mornare