Artnit

Četvrtak, 29 Avgust 2019 10:38

Simbolika skarabeja u egipatskoj mitologiji Istaknut

Pektoralni skarabej sa Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva u Tebi Pektoralni skarabej sa Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva u Tebi

Neobičan insekt balegar ostavio je dubok trag u egipatskoj mitologiji i istoriji, gde je bio poznat kao skarabej ili sveta buba. Tokom egipatske istorije pojavljivao se u mnogim oblicima i bio je važan verski simbol, koji je pratio Egipćane tokom njihovih života, ali i na drugom svetu. Takođe, bio je simbol vaskrsnuća, besmrtnosti i plodnosti i pretočen u posebno cenjenu amajliju koja se često izrađivala od kamena ili fajansa.

Stari Egipćani su skarabeja poistovećivali sa Suncem. Bio je simbol za rođenje u duhovnom svetu i predstavljao je skrivenu snagu Sunca. Verovalo se da je u želji za razmnožavanjem mužjak skarabeja našao parče balege koje je oblikovao u loptu i kotrljao od istoka do zapada svojim zadnjim nogama. Ovu loptu balege je zakopao u posebno iskopanu rupu i ostavio tamo dvadeset osam dana, a dvadeset devetog dana ju je bacio u vodu i izlegli su se mladunci. Kao što je život nikao iz lopte balege tako se verovalo da je sav život potekao od Sunca, koje se takođe kretalo od istoka ka zapadu.

Prema egipatskoj legendi Kepher je bio bog koji zna tajne Sunca. On je prikazivan s glavom skarabeja, kako valja Sunce preko neba. Stari Egipćani su verovali da ih Kepher skarabej štiti tokom života na zemlji, ali i na drugom svetu gde nastavljaju da žive posle smrti. Zato je u procesu mumifikacije srce vađeno, a na njegovo mesto stavljano srce od keramike, kamena ili drugog svetog materijala s amuletom skarabeja na gornjoj strani ili figurica skarabeja kako bi se pokojniku pružila moć "večnog obnavljanja života". Takođe, na grudi pokojnika su postavljani dragoceni predmeti s skarabejem koji drži solarni disk.

U starom Egiptu skarabej je bio simbol mudrosti i predstavljao probuđenu skrivenu snagu i mudrost srca. Njegova dva krila simbolisala su dva oka, noćno koje vidi u tami i povezano je sa Mesecom i dnevno koje daje život svim bićima i povezano je sa Suncem. Skarabej je takođe bio simbol pobede, besmrtnosti, lepote učenja i naukovanja, učenika i njegovog puta prema mudrosti.

Stari Egipćani su izrađivali mnogobrojne amajlije u obliku skarabeja od najraznovrsnijih materijala koje su štitile ljudsku dušu od tuge, problema, pomažući u prevladavanju poteškoća na putu do životnog cilja. One su služile kao mesto za zapisivanje molitvi, a egipatski velikaši su ih koristili kao pečate i na ravnoj, donjoj strani urezivao se kartuš - hijeroglifima ispisano ime faraona, kralja, sveštenika ili drugog velikaša.

 

Pročitano 4551 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika skarabeja u egipatskoj mitologiji