Artnit

Subota, 17 Avgust 2019 10:15

Zečja šapa - simbol sreće Istaknut

Ando Hirošige - Zečevi ispod meseca Ando Hirošige - Zečevi ispod meseca

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Ovo verovanje postoji širom sveta i u nekim kulturama se nosi kao amulet za koji se veruje da donosi sreću. Leva zadnja noga zeca se smatra najsrećnijom, a veruje se da osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću. Iako su danas zečje šape zapravo imitacije od lateksa prekrivenog obojenim, lažnim krznom, još uvek se smatraju simbolom sreće jer podsećaju vlasnika da bude hrabar u nepovoljnim situacijama.

Još pre nove ere u zapadnoj Evropi se smatralo da su zečevi svetinja, da imaju dušu i da spadaju u izabrane životinje od kojih je potekao i čovek. Zato se verovalo i da zečja šapa donosi sreću. Mnogo kasnije stari Kelti su usvojili deo tog verovanja. Dug boravak zečeva u jazbinama objašnjavali su time što njihova tela nastanjuje "numina", podzemni duh i da mogu da komuniciraju sa duhovima iz podzemnog sveta. Zbog njihove sposobnosti razmnožavanja smatrani su svetim i simbolom rađanja, plodnosti, zdravlja i napretka, a zbog njihovih brzih nogu smatrali su ih neuhvatljivima i simbolom pobede i slobode. Verovalo se da svaki deo njihovog tela daje nosiocu neke od pomenutih osobina, a posebno zečja šapa. Od starih Kelta ovo verovanje su preuzeli i drugi narodi.

U varijacijama sujeverja o zečjoj šapi ističe se da zec mora imati određene atribute, biti ubijen na određenom mestu, određenom metodom i na određeni dan ili osoba koja ga ubije treba da ima određene osobine, kao što je na primer muškarac sa razrokim očima. Veruje se da to mora da bude zečja zadnja leva šapa, da se nosi u levom džepu.

Pročitano 5908 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zečja šapa - simbol sreće