Artnit

Subota, 22 Juni 2019 10:37

Obični plavac - gladišev plavac Istaknut

Obični plavac (Polyommatus icarus) je mali leptir koji pripada porodici plavaca (Lycaenidae). Poznat je i po imenu gladišev plavac. Široko je rasprostranjena i česta vrsta leptira. Živi u Evropi, severnoj Africi, Iranu i Kanarskim ostrvima, ali je posebno uobičajen na Britanskim ostrvima. Može se videti na livadama, pašnjacima i u poljima i baštama. Javlja se u dve do tri generacije od aprila do septembra meseca. Odrasli leptiri žive tri nedelje.

Običan plavac ima raspon krila od 28 do 36 milimetara. Krila mužjaka su plave boje sa crno-braon granicom i belim resama, a ženke su obično braon boje sa narandžastim tačkicama duž rubova.

Mužjaci leteći prelaze velike udaljenosti u potrazi za teritorijama koje imaju plodne ženke. Oni brane teritorije od rivala. Ženke lete niže i traže nektar i mesta za polaganje jaja. Kada se mužjak i ženka sretnu odmah se pare, obično bez rituala udvaranja.

Ženka polaže veoma mala bela jaja pojedinačno na mlade izbojke biljke hraniteljke. Larve poznatije po imenu gusenice se pojavljuju oko nedelju ili dve posle polaganja jaja. Gusenice imaju jarkozeleno telo i crnu glavu, a tamnije zelene linije koje se graniče sa belim prolaze duž njihovih leđa. One stvaraju supstancu koja se zove medljika ili medna rosa, koju mravi jedu, a za uzvrat dobijaju zaštitu od parazita i grabljivaca. U mravinjaku gusenice provode sedam do osam meseci, a u proleće se učaure u lutku blizu izlaza iz mravinjaka. Posle mesec dana iz lutke izleću odrasli leptiri.

Obični plavci se hrane nektarom i listovima poljskih biljaka. Njihove gusenice se hrane lišćem.

Pročitano 2682 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Obični plavac - gladišev plavac