Artnit

Ponedeljak, 13 Maj 2019 10:23

Džordž Gordon Bajron i medved Istaknut

Ilustracija - Džordž Gordon Bajron i medved Ilustracija - Džordž Gordon Bajron i medved

Džordž Gordon Bajron je obožavao životinje, ali njegov izbor kućnog ljubimca dok je bio student bio je više nego malo neobičan. Kada je postao student Triniti koledža na Kembridžu 1805. godine, hteo je da dovede buldoga Smuta da živi sa njim. Međutim, pravila su nalagala da je psima zabranjen pristup i zato je odlučio da za kućnog ljubimca dovede mladunče medveda. Pošto je zabrana glasila samo za pse uprava Univerziteta nije imala zakonske osnove da ga istera i medved je ostao u kampusu tokom celog Bajronovog studiranja.

Džordž Gordon Bajron se trudio da medvedu obezbedi najbolje namirnice i da mu priušti komfor. Šetao ga je po kampusu kao psa na lancu plašeći druge studente i profesore i bio je oduševljen užasnutim reakcijama prolaznika. On je predložio i da ga upišu na fakultet, jer nije postojalo ni pravilo da medvedi ne smeju da studiraju. Jednom je napisao: “Imam novog prijatelja, najboljeg na svetu, pitomog medveda. Kada sam ga doveo ovamo, pitali su me šta ću da radim s njim, i moj odgovor je bio da bi trebalo da sedi sa mnom.“

Medveda je kasnije Džordž Gordon Bajron odveo kući, gde se pridružio pitomom vuku na prostranom porodičnom imanju Newstead Abbey. U svom domu dozvoljavao je i da se po zatvorenom prostoru mogu slobodno šetati konji, psi, lisice, ptice.

Pročitano 2763 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Džordž Gordon Bajron i medved