Artnit

Utorak, 18 Decembar 2018 12:06

Žutoliki medojed - ptica sa žutim prugama na glavi Istaknut

Žutoliki medojed (Caligavis chrysops) je osrednje mala sivkasto-braon ptica, srednje veličine. Rasprostranjen je u istočnoj i jugoistočnoj Australiji. Ime je dobio po žutim prugama na glavi. Njegov latinski naziv je izveden od latinske reči kaliga, što znači nejasnoća i avis ptica, a specifično ime chrysops proizilazi iz drevne grčke reči koja znači zlato i lice, a odnosi se na traku žutog perja.

Žutoliki medojedi su dugi 15 do 17,5 cm, sa rasponom krila od 21,5 do 26 cm i težinom između 12,5 i 20,5 g.

Od marta do maja većina žutolikih medojeda migrira na sever. Obično se kreću u jatima od 10 do 100 ptica, ali povremeno u većim grupama do 1000 ili više ptica. Jata mogu uključivati i druge vrste ptica.

Žutoliki medojedi su jedna od prvih ptica koje se čuju ujutru. Njihov zvižduk je veoma jasan, glasan i raznovrstan, a pesma počinje sa nizom veselih tonova. Protivno-pevanje susednih ptica je uobičajeno. Za izazivanje protivnika i borbu oko teritorije imaju i specifičan poziv.

U sezoni parenja, od jula do marta žutoliki medojedi formiraju monogamne parove. Oni se solitarno gnezde na sveobuhvatnim teritorijama. Ženka snese jedno do tri ovalna ružičasto-bela jaja sa tačkama i tamnim crvenkasto-braon mrljama na kojima samo ona leži oko dve nedelje. Pošto se izlegu ptići hrane ih oba roditelja i brane ih od drugih žutolikih medojeda i drugih vrsta. Ptići dobijaju perje nakon trinaest dana i ostavljaju roditeljsku teritoriju nakon dve nedelje.

Žutoliki medojed se hrani muvama, paucima i bubama, kao i nektarom i polenom iz cvetova biljki i mekim voćem. Lovi insekte u letu i skuplja ih sa lišća drveća i grmlja.

Pročitano 2029 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Žutoliki medojed - ptica sa žutim prugama na glavi