Artnit

Ponedeljak, 17 Septembar 2018 10:42

Modrovoljka - ptica s plavim perjem ispod grla Istaknut

Modrovoljka (Luscinia svecica) je lepa vrsta ptice, kod čijih mužjaka se ističe svetloplava portikla ispod grla sa crnom i prugom boje rđe koju pokazuje u agresivnim susretima sa svojim rivalima, kao i kod udvaranja. Slična je malim evropskim vrstama i često se naziva pticom pevačicom. Živi u celoj Evroaziji i delu Aljaske, a zimu provodi u jugozapadnoj i krajnjem jugu Evrope. Njeno stanište je često blizu vode, a prilično vremena provodi na tlu u potrazi za hranom.

Modrovoljka je duga 13 do 14 santimetara, a teška 15 do 21 grama. Ona ima duge noge, trza repom i često skakuće po tlu. Uglavnom je braon boje, dok je rep crn sa crvenom šarom sa strane. Krila su braon-crne boje. Ženke svih vrsta najčešće imaju samo crnkast polumesec na krem grlu i grudima. Mužjaci u sezoni gnežđenja imaju intenzivnoplavo obojeno grlo sa belom ili rđastom mrljom u sredini.

Modrovoljke su veoma glasne. One pevaju noću, a njihova "pesma" je raznovrsna i sastoji se često od oponašanja drugih ptica i ponekad podseća na slavuja. Mužjaci pevaju da bi branili svoju teritoriju sa nekog sakrivenog grmlja, a ponekad dok pevaju kratko prelete. Takođe, dok se udvaraju mužjaci se okreću ženki, ističući svoj kljun kako bi prikazali šarenu teksturu vrata, podižu rep, skakuću oko ženke dok pevaju.

Modrovoljke se pare između kraja aprila i jula. Gnezdo nalik na duboku šolju uglavnom pravi ženka među travama i niskim žbunovima na vlažnom tlu, od lišća. grančica, korenja, biljaka i mahovine, a oblaže tankom travom, dlakama životinja, kao što su goveda ili jeleni. Ženka polaže 4 do 8 jaja u gnezdo i na njima leži 12 do 15 dana. Kada se ptići izlegu oba roditelja ih hrane uglavnom bubama, paucima i insektima. Ptići mogu da lete za oko 14 dana, ali često napuštaju gnezdo dan do dva ranije.

Veći deo vremena modrovoljka je sakrivena u gustoj vegetaciji i traži beskičmenjake kao što su muve, mravi, bube i pauci, koje nalazi na tlu, niskim stabljikama i lišću biljaka ili ih lovi okretanjem listova na zemlji. Ponekad leti na kratkim rastojanjima da uhvati insekte u vazduhu. Takođe je zabeleženo da se hrani glistama, škampima, malim puževima i malim žabama, a zimi semenjem i plodovima.

 

Pročitano 2071 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Modrovoljka - ptica s plavim perjem ispod grla