Odštampajte ovu stranicu
Petak, 07 Septembar 2018 10:18

Svici - svetleće bube Istaknut

Svici su krilati insekti poznati po svetlosti sa stomaka koja može biti žuta, zelena ili bledocrvena i zato se često nazivaju svetleće bube i kresnice. Nekada se mislilo da oni odašilju svetlo za upozorenje, ali danas se smatra da je njihov glavni cilj izbor partnera, a ponekad i privlačenje plena. Za komunikaciju sa partnerom pri udvaranju postoji više svetlosnih signala: stalno sijanje, treperenje i upotreba hemijskih signala nevezana za svetlosni sistem.

Svici (Lampyridae) su porodica insekata koja pripada redu tvrdokrilaca (Coleoptera). Postoji oko 2000 vrsta svitaca u predelima sa umerenom i tropskom klimom. Mnoge vrste naseljavaju močvare ili vlažne, šumovite oblasti, gde njihove larve mogu imati veliki izbor hrane. Najpoznatiji svici su noćni, ali postoje i mnoge vrste koje su dnevne.

Svici su uglavnom braon boje i krhkog tela, često sa nadkrilima ili prednjim krilima koja imaju više kože nego kod drugih buba. Ženke nekih vrsta su slične mužjacima. Mnoge vrste imaju sposobnost da lete, ali kod nekih vrsta ženke ne lete.

Nekoliko dana nakon parenja ženka polaže oplođena jaja na zemlju ili ispod površine zemlje. Jaja se izležu nakon tri do četiri nedelje i larve se hrane do kraja leta. Larve svitaca takođe emituju svetlo i nazivaju se "svetleći crvi".

Svici hiberniraju tokom zime u stadijumu larve, kod nekih vrsta i po nekoliko godina. Neki to rade pod zemljom, dok drugi pronalaze mesta na kori ili ispod kore drveća. Oni se pojavljuju u proleće. Posle nekoliko nedelja hranjenja drugim insektima, puževima i crvima, oni se učaure na jednu do dve i po nedelje i postaju odrasli.

Ishrana svitaca se razlikuje. Neke vrste su predatori, druge se hrane biljnim polenom ili nektarom.

Pročitano 3036 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Decembar 2018 11:55
Stefan Tanasijević

Najnovije: