Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 30 Avgust 2018 10:48

Psi vide u boji Istaknut

Verovatno jedno od najčešće postavljenih pitanja o moći vida psa je da li psi vide boje. Dugo se mislilo da psi vide svet u nijansama sive boje, pa čak i da su potpuno slepi za boje. Međutim, sve više istraživanja ukazuje da psi, uz crnu i belu razlikuju i druge boje, ali ne onako kako ih vide ljudi.

Oči ljudi i pasa sadrže posebne ćelije - čunjiće, koje “hvataju“ svetlost i reaguju na boju. Pošto psi imaju manje čunjića u mrežnjači od ljudi, oni nemaju toliki spektar boja. Takođe, boje nisu toliko bogate i živahne poput onih koje raspoznaje ljudsko oko.

Psi mogu videti sivu, žutu i plavu boju, ali ne zelenu i crvenu boju i nijanse dobijene kombinacijom tih boja, kao što su ružičasta, narandžasta ili ljubičasta. Oni ne vide razliku između narandžaste, žute i zelene boje već ih doživljavaju žućkasto, a crvenu vide kao tamnobraon ili sivo-crnu boju, dok plavo-zelene nijanse vide sivo.

Jedna zabavna ili čudna činjenica je da su danas najpopularnije boje za igračke za pse crvena ili narandžasta. Međutim, crvena boja je teško vidljiva za pse. Mogu je videti kao veoma tamnobraon-sivu ili možda čak i crnu boju. To znači da kada pas prođe pored igračke koju ste bacali on verovatno nije tvrdoglav ili glup. Možda ste Vi krivi što ste izabrali igračku u boji koju pas teško razlikuje od zelene trave.

Pročitano 3606 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci