Artnit

Petak, 29 Juni 2018 10:46

Crna mačka kao znak sreće Istaknut

Hišida Šunso - Crna mačka Hišida Šunso - Crna mačka

Još od drevnih vremena crne mačke su bile sinonim za nečiste sile, magiju i nesreću, a zbog ovog sujeverja proživljavale su progon i torturu. Ipak, u nekim kulturama crna mačka je simbol sreće, smatra se amajlijom i poklanja kako bi donela sreću, novac, uspeh, sigurnost.

U južnoj Engleskoj crna mačka je simbol dobrog i srećnog braka. Veruje se da će darivana mačka mladom bračnom paru doneti dug i srećan zajednički život i oterati zlu kob, negativnosti i lošu sreću u domaćinstvu. U Škotskoj se veruje da dolazak nepoznate crne mačke u kuću simboliše prosperitet i uspeh.

Postoji verovanje da crne mačke donose sreću i materijalno bogatstvo. Francuski seljaci su verovali da mačka puštena na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica može da ih odvede do blaga. U južnoj Francuskoj postoji drevna legenda o Matagotu, mačku lutalici zvanom i mačak mađioničar koji donosi sreću. Priča se da je on u stalnoj potrazi za gospodarom i svako ko ga želi prihvatiti u kuću mora ga odobrovoljiti sa pečenim piletom, prvim zalogajem večere ili mu namestiti udoban krevet za spavanje. Narodno verovanje kaže da će dobročinstvo osobe Matagot nagraditi bogatstvom i srećom.

U nordijskoj mitologiji boginja ljubavi, lepote i plodnosti Freja putuje u kočijama koje vuku dve crne mačke. Da bi se umilostivili boginji Freji, zemljoradnici su ostavljali po dve činije mleka ovim mačkama, a Freja bi im podarila dobar rod u poljima.

U mnogim kulturama sveta u pozorišnim krugovima se veruje da će se ako se crna mačka nađe u publici tokom premijere predstave, ta predstava dugo i uspešno prikazivati u budućnosti.

Prema feng šuiju crne mačke poseduju veliku božansku moć. Veruje se da ako im vlasnik obezbedi sreću i sigurnost, one će njemu uzvratiti istom merom. Takođe, čak i figurica okrenuta prema severu oteraće lošu energiju u domu.

U Japanu su popularne figurice Maneki Neko u raznim bojama, pa i u crnoj sa podignutim šapama koje se najčešće proizvode sa maramom ili portiklom oko vrata, sa zvoncem i novčićem. Veruje se da one donose sreću, bogatstvo, novac, zdravlje, svom vlasniku i teraju demone, negativnu energiju i uhode. U Japanu se veruje da će posedovanje crne mačke devojci doneti mnogo udvarača.

U stara vremena verovalo se da crne mačke donose veliku sreću i sigurnost i da će se moreplovci bezbedno vratiti s plovidbe. Crna mačka nikada nije bacana na brod, jer se verovalo da bi izazvala opasne morske oluje, a pomorci su je držali na brodu kako bi smirili mora i ukrotili vetrove. Zbog toga su crne mačke bile toliko skupe da većina moreplovaca nije mogla da ih priušti.

 

Pročitano 2293 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Mart 2020 11:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crna mačka kao znak sreće