Artnit

Utorak, 24 April 2018 10:56

Bela pliska - mala vodena ptica Istaknut

Bela pliska (Motacilla alba) je mala ptica iz porodice pliski (Motacillidae). Naseljava veći deo Evrope, Aziju i delove severne Afrike u koje migrira tokom zime. Uglavnom je vodena ptica i preferira staništa blizu vode, kao što su obale reka, potoka, ivice jezera ili drugih vodenih staništa, a prisutna je i u ljudskim naseljima. Prepoznatljiva je po crno-belom perju i pomeranju repa gore-dole.

Bela pliska je duga od 16 do 19 cm, sa rasponom krila od 25 do 30 cm, teška 18 do 23 g. Ona je u osnovi siva iznad i bela ispod, sa belim licem, crnim gornjim delom glave i crnim grlom. Tamne oznake vidljive su na grudima u svim perjima. Rep je slične dužine kao i krila, dug i uzan, crn, a spoljna dva para zadnjih perja su uglavnom bele boje. Polovi se mogu razlikovati po boji na glavi. Mužjaci imaju crne oznake na leđima i vratu, na grlu i na stomaku, a na ženkama su ove oznake tamne ili sive boje.

Mužjaci se bore za ženku udvaranjem. Oni podižu kljun, trče ispred ženke u cik-cak liniji, spuštaju rep i šire se, podižu jedno krilo unazad. Pare se od maja do početka avgusta. Gnezdo u obliku otvorene šolje prave mužjak i ženka od grančica, trava, korenja, mahovine, slame i oblažu vunom, dlakama i perjem. Mesta za pravljenje gnezda mogu da budu u pukotinama u kamenim zidovima ili u stenama, zemljanim odeljcima, ispod kamenja, među bršljanom, na zgradama ispod krovnih pločica. Ženka izleže 2 do 7 jaja na kojima leži nazmenično sa mužjakom 10 do 15 dana. Ptiće hrane oba roditelja i oni ostaju u gnezdu 11 do 16 dana, a roditelji brinu o njima još jednu nedelju.

Zavisno od staništa razlikuje se i ishrana bele pliske. Hrani se na zemlji ili duž ivice vode. Traga za hranom hodajući i brzo ide ili leti kako bi uhvatila insekte. Sitne beskičmenjake uglavnom lovi u plitkoj vodi ili blatu. Takođe, se hrani sitnim puževima, sitnim ribama, paucima, crvima, račićima i mušicama iz reda Diptera. U toku zime hrane se semenkama i često se okupljaju na deponijama za smeće.

Pročitano 2515 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Decembar 2019 11:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Bela pliska - mala vodena ptica