Artnit

Petak, 13 April 2018 10:42

Frida Kalo i majmuni Istaknut

Frida Kalo i Fulang-Čang Frida Kalo i Fulang-Čang

U meksičkoj mitologiji, majmuni su simboli požude, ali ih je meksička slikarka Frida Kalo na svojim slikama predstavljala kao nežne i zaštitne simbole. Njeni kućni ljubimci su bili pauk majmuni Fulang-Čang i Caimito del Guayabal. Ova vrsta majmuna živi u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, od južnog Meksika do Brazila i prepoznaje se po nesrazmerno dugim udovima i dugom repu.

Majmun pauk Fulang-Čang, koga je Fridi Kalo poklonio suprug meksički slikar Dijego Rivera pojavio se na njenim brojnim slikama. Jedna od najpoznatijih je slika Fulang-Čang i ja, koju je naslikala 1937. godine. Na ovoj slici prikazana je slikarka sa majmunom koji izgleda kao da sedi na njenom krilu, što je podstaklo na tumačenje majmuna kao mračne surogatne figure za nerođenu decu koju nikada nije mogla da ima zbog užasnih povreda koje je pretrpela u autobuskoj nesreći 1925. godine, što je dovelo do medicinskih komplikacija, abortusa i nekoliko pobačaja.

Slika Fulang-Čang i ja bila je izložena u galeriji Džulijen Levi u Njujorku 1938. godine. Kritike su bile pozitivne, ali su odražavale seksizam. Časopis Time, na primer, spominje "slike male Fride". Slika, međutim pokazuje snagu i moć u Fridinom pogledu i njenom prikazu tela i dlaka na licu. Interesantno je da je ubrzo nakon svoje izložbe, Frida Kalo napravila ogledalo da prati ovu sliku. Zatim je poklonila portret i ogledalo svojoj bliskoj prijateljici Meri Sklar sestri poznatog istoričara umetnosti Majera Šapira, koju je prvi put srela u Meksiku 1935. godine.

Pročitano 2852 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Januar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Frida Kalo i majmuni