Artnit

Nedelja, 25 Mart 2018 10:42

Strnadica žutovoljka - čarobna ševa Istaknut

Ptica pevačica Emberiza citrinella poznatija po imenima obična strnadica, strnadica žutovoljka, žutovoljka je zbog lepe pesme poznata i po imenu čarobna ševa. Živi u većem delu Evrope i Azije, a od 1862. godine je uobičajena vrsta i na Novom Zelandu. Boravi uglavnom na poluotvorenim prostorima, rubovima šuma, u grmlju uz polja i livade. Većina njene populacije koja naseljava južna i zapadna staništa ostaje tokom godine rezidentna, dok istočne podvrste migriraju ka južnim oblastima.

Strnadica žutovoljka (Emberiza citrinella) je ptica vrapčarka iz porodice zeba (Fringillidae). Duga je oko 16 cm, teška oko 31 g, sa rasponom krila 26 cm. Mužjak je upečatljiva ptica i ima izrazito žutu glavu i donji deo tela, narandžaste grudi i prozračna, smeđa leđa. Ženka je manje živopisna, svetlije boje i prostijih šara. Oboje imaju belo perje pod njihovim repovima i kratak, debeli sivi kljun.

Parenje strnadica žutivoljki počinje uglavnom tokom aprila i maja, a drugo parenje od početka do sredine juna. Ženka pravi gnezdo u obliku šolje od trava i mahovine na tlu ili sakriveno u žbunju, gde polaže 3 do 5 jaja koja imaju karakteristične šare. Inkubacija traje 12 do 14 dana. Oba roditelja hrane ptiće u gnezdu. Gnezda ugrožavaju uglavnom poljski miševi i vrane, dok odrasle love ptice grabljivice.

Ishrana strnadice žutovoljke je pretežno životinjskog porekla. Hrani se crvima, pijavicama, rakovima, paukovima, insektima i larvama, vodozemcima (žabe i daždevnjaci), ribama, pticama i sisarima. Posebno tokom jeseni i zime hrani se i izdancima i korenjem biljaka, semenjem, bobicama i voćem.

Tipična pesma strnadice žutovoljke je često opisana kao zvučna i kao da ptica govori "a-little-bit-of-bread-with-no-cheeeeeese", što znači malo parče hleba, ne sira, dok je poziv oštar zvuk "zit". Austrijski pijanista Karl Černi, učenik Ludviga van Betovena smatrao je da je poznata otvorena fraza Betovenove pete simfonije inspirisana njenom pesmom.

Pročitano 2575 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Decembar 2019 14:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Strnadica žutovoljka - čarobna ševa