Artnit

Četvrtak, 15 Mart 2018 12:40

Simbolika jelena Istaknut

Roza Boner - Jelen u jesenjem pejzažu Roza Boner - Jelen u jesenjem pejzažu

Jelen nosi simboličke ili arhetipske karakteristike i ima značajnu ulogu u legendama i mitovima kod svih naroda. Neki smatraju da su rogovi jelena jedna od karakteristika koja ga je učinila figurom duhovne superiornosti, jer oni kao kruna rastu izvan njegovog tela, približavajući ga nebu i čineći ga svetim. Tokom njegovog života, rogovi padaju i rastu ponovo iduće godine veći, snažniji i lepši. Tako su ti rogovi u narodnom shvatanju postali simbol koji u sebi ujedinjuje na najlepši način smrt i ponovno rađanje, vaskrsenje i besmrtnost, a sam jelen simbol regeneracije.

U staroj Grčkoj jelen je bio verni pratilac boginje lova i zaštitnice divljači Artemide, koja je predstavljana kako vozi svoja kola sa četiri zlatna rogata jelena. Druge boginje šuma, kao što je Dijana, rimski ekvivalent Artemide, povezivane su sa jelenima i njihovim percipiranim osobinama gracioznosti i brzine.

U keltskoj mitologiji postojala su dva aspekta jelena: ženski elemenat, srna Eilid koja je simbolisala ženstvenost, ljupkost, suptilnost, dok je jelen Damh, muški elemenat simbolisao nezavisnost, pročišćavanje i ponos. Bog plodnosti, muževnosti i šuma Kernunos, čije ime u prevodu znači rogat prikazivan je kao starac sa jelenskim ušima i rogovima.

U hrišćanstvu se jelen povezuje sa vernicima odanim Isusu Hristu i predstavlja simbol pobožnosti, praštanja, čistote, predanosti i Božje brige o ljudima. Isus Hrist je često identifikovan sa jelenom i smatran je kao "jelen među jelenima", odnosno "vernik među vernicima", dok je jelen sa zmijom pod nogama predstavljao Isusa Hrista koji je savladao sile zla.

Jelen je veoma značajan u budizmu i ima počasno mesto iznad ulaza u mnoge tibetanske manastire i hramove. Buda je dao svoju prvu propoved u parku kada je njegova blažena prisutnost privukla čak i divlje životinje u regiji, od kojih je najpoznatiji bio jelen, a ovo mesto se danas zove Park jelena. Takođe, jelen se povezuje i sa dugim životom.

U Kini je jelen simbol za sreću i blagostanje, a u kineskom jeziku, reči jelen i obilje zvuče isto. On predstavlja i brzinu, izdržljivost i dug život.

U drevnim vremenima, kraljevstvo je često bilo definisano lovom na jelene. Granice kraljevstva bi bile tamo gde se lov na jelene završio, a čovek koji je ubio jelena postajao bi kralj. U heraldici jelen često predstavlja snagu, a takođe i moć onoga ko može da se bori, ali ne i da bira. Plemićke porodice su ga često imale na svojim grbovima.

 

Pročitano 12319 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Januar 2020 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika jelena