Artnit

Četvrtak, 05 Oktobar 2017 10:39

Konrad Lorenc - Čovek sreće psa Istaknut

Dizajn korica prvog izdanja knjige Kako je čovek završio sa psom Dizajn korica prvog izdanja knjige Kako je čovek završio sa psom

Austrijski biolog i zoolog Konrad Lorenc je 1949. godine objavio naučno-popularnu knjigu Auf den Hund kommen, koja bi se mogla doslovno prevesti sa nemačkog jezika kao Kako je čovek završio sa psom. Ovaj nemački naslov se zasniva na frazi koja je bila uobičajen idiom u zemljama nemačkog govornog područja i verovatno dolazi iz starih dana kada su farmeri sa ekonomskim problemima morali prodati životinje i ostajali samo sa psom. Ova knjiga je na engleskom govornom području prevedena sa nazivom Man meet dog, što u prevodu znači Čovek sreće psa.

U knjizi Čovek sreće psa Konrad Lorenc se koncentriše na svoje odnose i odnose drugih ljudi sa psima i drugim kućnim ljubimcima. On analizira ove odnose i ponašanje kućnih ljubimaca kako u naučnom tako i u popularnom smislu. Knjiga ima puno zanimljivih anegdota o iskustvima Lorenca sa psima, koje se često ilustruju jednostavnim crtežima.

Filogeneza vrste je neophodna za naknadno razumljivo objašnjenje ponašanja kućnih ljubimaca koja se kasnije pojavljuje u knjizi, pri čemu Konrad Lorenc upućuje na prirodne osobine u poređenju sa modifikovanim osobinama vrste koje proizilaze iz pripitomljavanja i uzgoja. On smatra da su naši preci pripitomili šakala i vuka pre mnogo vekova, na obostranu korist i lovaca i divljih pasa. Zbog pripitomljavanja i selektivnog uzgoja, životinje su odvojene od prirodnog predela i divlje okoline. Kao posledica toga, prirodna selekcija ne funkcioniše, jer se prirodni instinkti pogoršavaju, što sprečava i urođene psihološke kvalitete i ponašanje.

Prema Konradu Lorencu domaći psi pokazuju superiornu sposobnost da razumeju ljudski jezik čak i u poređenju sa antropoidnim majmunima. On podvlači paralele između pasa i ljudi. Prva sličnost je "oslobađanje od fiksnih tragova instinktivnog ponašanja", a druga je "istrajna mladost, koja je kod psa koren njegove trajne žudnje za naklonošću".

Uprkos jedinstvu koje postoji između našeg dela životinjske prirode i životinjske svesti, ljudska kultura kontinuirano stvara nešto novo, nešto što nikada ranije nije postojalo, dostignuća ljudskog uma i etike. Konrad Lorenc kaže: "Tvrdnja da su životinje bolje od čoveka je samo bogohuljenje." Zato on kritikuje one koji poklanjuju svoju ljubav psima ili mačkama dok sumnjaju u moralne vrline čovečanstva. Ovaj fenomen naziva "socijalnom perverzijom".

Pročitano 3027 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Juli 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Konrad Lorenc - Čovek sreće psa