Artnit

Utorak, 22 Avgust 2017 11:04

Marengo - konj Napoleona Bonaparte Istaknut

Žak Luj David - Napoleon prelazi Alpe Žak Luj David - Napoleon prelazi Alpe

Napoleon Bonaparta je imao konjušnjicu sa 80 konja koje je koristio za svoju ličnu upotrebu zajedno sa konjima za prevoz, ali podaci o njegovom životu pokazuju da je verovatno posedovao i koristio preko 150 konja. Iako je imao mnogo konja njegov najpoznatiji ratni konj bio je Marengo, arapski pastuv svetlosive boje, koga je prikazao Žak Luj David na svojoj poznatoj slici Napoleon prelazi Alpe.

Marengo je verovatno uhvaćen kao šestogodišnjak tokom Napoleonovog pohoda sa francuskom vojskom u Egiptu 1799. godine, nakon bitke kod Aboukira. Veruje se da je bio odgajan u poznatoj El Naserovoj konjušnici. Kasnije te godine konj je otputovao u Francusku, gde je Napoleon preuzeo vlast u Parizu i proglasio sebe prvim konzulom. Već sledeće 1800. godine konj je nosio Napoleona na čelu francuske vojske u borbi protiv austrijske vojske u blizini italijanskog sela Marengo. Pobeda je omogućila Francuzima da osvoje severnu Italiju, a Napoleon je nazvao svog konja Marengo.

Iako visok 145 santimetara, Marengo je bio poznat po svojoj stabilnosti, pouzdanosti i hrabrosti. On je verno služio Napoleonu u mnogo bitaka, pohodu na Rusiju i bio je osam puta ranjen, a da ga nikada nije zbacio.

Marengo je zarobljen tokom Bitke kod Vaterloa 1815. godine, prebačen u Englesku i prodat potpukovniku Angerstinu. Tokom svog života u Engleskoj prikazivan je na izložbama sa Napoleonovim sedlom, uzdama i čizmama. Uginuo je 1831, u dobi od 38 godina nadživevši Napoleona koji je umro jednu deceniju ranije u izgnanstvu. Danas je njegov kostur izložen u Muzeju nacionalne armije u Londonu.

Pročitano 4604 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Februar 2019 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Marengo - konj Napoleona Bonaparte