Artnit

Četvrtak, 17 Avgust 2017 11:14

Slon Džambo iz Barnumovog cirkusa Istaknut

Džambo i njegov čuvar Metju Skot, plakat za cirkus iz oko 1882. godine Džambo i njegov čuvar Metju Skot, plakat za cirkus iz oko 1882. godine

Slonovi su se pojavljivali u cirkuskim tačkama u Sjedinjenim Američkim Državama pre više od 200 godina. Pi-Ti Barnam je 1882. godine u cirkus koji se zvao Najveća predstava na svetu, doveo najvećeg slona u zatočeništvu u to doba, afričkog slona Džamba poznatog i pod imenima Slon Džambo i Cirkuski slon Džambo gde je, kako se navodi doveo najveći broj gledalaca u istoriji cirkusa.

Džambo je rođen oko Božića 1860. godine u Sudanu, a nakon što su njegovu majku ubili lovci, zarobio ga je sudanski lovac slonova Taher Šerif, koji ga je prodao Lorencu Kazanovi, italijanskom prodavcu i istraživaču životinja. Kazanova je prevozio životinje koje je kupio, a zatim prodao menažeriji u Nemačkoj. Ubrzo nakon toga, Džambo je prebačen u Francusku i zadržan u Botaničkoj bašti u Parizu. Godine 1865. prebačen je u Zoološki vrt u Londonu, gde je postao ljubimac dece i poznat po tome što je davao posetiocima, posebno deci da ga jašu.

Na preneraženost britanske javnosti Džambo je prodat Pi-Ti Barnamu 1882. godine za njegov cirkus. Kraljica Viktorija je primila preko 100 000 pisama u kojima se molilo za njenu intervenciju da se ne proda slon.

Bilo je potrebno dve nedelje za izgradnju kaveza za Džamba za putovanje morem, a onda su čuvari otišli u Zoološki vrt da ga dovedu na brod. On je krenuo sa desne strane dok se vrata iza vrta nisu zatvorila iza njih, a onda se spustio na ulicu gde je ležao dvadeset četiri sata uprkos svim zahtevima i molbama. Kada je konačno stao na noge stigao je do broda, okružen ženama i decom koji su plakali. Po dolasku u Sjedinjene Američke Države, Barnum je je izložio Džamba u Medison Skver Gardenu u Njujorku marta 1882. godine, zaradivši dovoljno za tri nedelje od ogromne posećenosti kako bi nadoknadio novac koji je potrošio za kupovinu slona.

Džambo je proveo tri godine na turnejama cirkusa. Barnum je planirao da odvede svoj cirkus u Englesku, gde se nadao da će ljudi popuniti šatore da bi ga ponovo videli. Ali, strašna nesreća 15. septembra 1885. godine okončala je taj san u gradu Sveti Tomas, u Ontariju u Kanadi. Dve paralelne železničke pruge prolazile su blizu podloga gde su šatori bili raspoređeni. Iako je nivo prelaza bio na kratkoj udaljenosti, cirkus je dobio odobrenje od železnice da smanji ogradu kako bi mogli brzo da pomeraju životinje duž staze pre i posle predstava. Metju Skot, Džambov omiljeni čuvar koji je pratio Džamba i manjeg slona Toma Tomba prema njihovim kavezima kada se pojavio teretni voz. Shvativši opasnost, on je pokušao da pomeri slonove niz nasip, a kada to nije uspelo, pozvao ih je da krenu ka cirkuskom vozu, gde bi lakše mogli da se sklone. Imali su samo da pređu oko 27 metara kada je Tom Tomb udaren i bačen u jarak, a nekoliko sekundi kasnije, lokomotiva je udarila Džamba na zadnjoj strani nogu, bacajući ga do kolena i on je kriknuo bolno. Metju Skot, čovek koji mu je bio najbliže ljudsko društvo četrnaest godina odkada je prvi put stigao u London, koji ga je naučio da podeli bocu piva s njim svake noći pre spavanja i bio jedina osoba koja ga je mogla držati pod kontrolom, učinio je sve da uteši stvorenje koje je voleo, ali za petnaest minuta Džambo je bio mrtav.

Pročitano 2108 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Slon Džambo iz Barnumovog cirkusa