Artnit

Ponedeljak, 07 Avgust 2017 11:17

“Gakanje gusaka je spasilo Rim“ Istaknut

Oko hramova boginje Junone redovno su se držala jata gusaka, i njoj su bile posvećene kapitolske guske, koje su prema legendi svojim gakanjem spasile Rim od napada Gala koji su ga opsedali 390. godine pre nove ere. Širom Rimskog carstva slavile su se guske, a na godišnjoj svetkovini je obredno nošena zlatna guska na Kapitol.

U počecima rimske istorije Rim su jednom napali ratoborni Gali sa severa. Po priči Alijeja došlo je do bitke između Rimljana i Gala kod reke Alia u kojoj su Rimljani sramno poraženi, a sve do Kapitola opljačkani i pobijeni. Preživeli stanovnici koji su uspeli da umaknu sklonili su se na brežuljak Kapitol koji je jedini bio utvrđen i zbog strmih padina teže dostupan. Gali su počeli da opsedaju Kapitol, ali pošto se opsada odužila jedne vedre noći prišunjali su se pod tvrđavu i tiho počeli da se penju preko kamenja, podupirući naizmenično jedni druge. To su radili tako vešto da ih straža na bedemima nije primetila, psi i petlovi su ćutali i spavali, ali su se probudile guske, čuvarke Junoninog hrama koje su gakale i lepetale krilima i tako probudile Rimljane koji stadoše gađati kopljima, strelicama i kamenjem Gale i odbiše njihov napad.

Pošto su guske spasile Rim od uništenja, Rimljani su Galima platili otkupninu u zlatu i vratili svoju slobodu, a Rim je ponovo izgrađen i utvrđen bedemima. Rimljani nisu nikada zaboravili svoj dug prema svetim guskama. Kasnije su običavali da osuđene na smrt bacaju sa Tarapejske stene vezujući ih u vreće zajedno sa psom ili petlom, kao simbolima izdaje i lenjosti, a Junonine svete guske nisu iznosili na trpezu. Svake godine, u znak sećanja na guske koje su spasile Rim išla je veličanstvena procesija na čijem čelu se nosila zlatna guska.

Pročitano 22405 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje “Gakanje gusaka je spasilo Rim“