Artnit

Subota, 18 Februar 2017 12:13

Golub pećinar - golub kamenjar Istaknut

Golub pećinar (Columba livia), poznat i po nazivu golub kamenjar je predak svih vrsta domaćih golubova. On je veoma sličan običnom gradskom golubu uličaru, ali je od njega malo okretniji, malo brže leti i znatno je plašljiviji. Potiče iz Evrope, severne Afrike i jugozapadne Azije, gde živi u levkastim podzemnim udubljenjima i pukotinama stena, a često i duboko ispod zemlje.

Golub pećinar (Columba livia) spada u porodicu golupčarki (Columbidae) i ima oko 15 podvrsta. Domaći golub (Columba livia domestica), koji se može videti danas u gradovima je njegova verovatno najpoznatija podvrsta.

Golub pećinar je dug 32 do 34 cm, dužina repa je 10 cm, raspon krila oko 63 cm i težak je oko 330 g. Ženka ima malo manje telo od mužjaka. Perje je pepeljaste, sivo-plave boje, a glava, gornji delovi tela i grudi su plavo-zelene boje sa ljubičastim prelivima. Kljun je tamnosivo-ružičaste boje. Na krilima se nalaze dve crne poprečne pruge, a na repu jedan crni široki završni rub. Ženka je malo bleđe boje i ima mnogo manje sjaja na grudima i vratu.

Golubovi pećinari su ptice stanarice. Oni su miroljubivi i trpeljivi prema drugim pticama, ali u periodu gnežđenja postaju agresivni i kljucaju uljeze po glavi. Uglavnom hodaju ili trče dok se njišu kod svakog koraka. Lete dobro i mogu da postignu brzinu od 100 km na sat. Takođe, okupljaju se u jata dok odmaraju, sunčaju se ili hrane.

Golubovi pećinari žive u parovima, koji se formiraju za ceo život, a gnezde se dva puta godišnje. Na mestu koje je pogodno za gnežđenje mužjak se postavi sa glavom spuštenom prema zemlji i posebnim gukanjem zove svoju ženku, koja sa raširenim krilima i uzdignutim repom dolazi k njemu. Oni kljunom glade perje glave jedno drugom, a ljube se kljunovima. Posle parenja ponosno koračaju, a trenutak kasnije odlete nekud bez cilja i opet se vraćaju na staro mesto. Mužjak donosi slamke, lišće i grančice od kojih pravi gnezdo na pukotinama duž stenovitih litica, po ruševinama napuštenih zgrada, a retko na drveću. Ženka snese dva bela, glatka, duguljasta, sjajna jaja na kojima leži 16 do 18 dana naizmenično sa mužjakom. Kada se izlegu ptići hrane ih roditelji kašom koja se stvara u sluzokoži voljke, malo kasnije omekšalim semenjem, i na kraju tvrđim semenjem pomešanim sa kamenčićima i česticama zemlje. Posle 4 nedelje ptići se osamostaljuju i izleću iz gnezda, a njihovi roditelji se pripremaju za novo leglo.

Pri sakupljanju hrane golub pećinar je veoma pokretan i može da trči satima u svim pravcima da bi napunio svoju voljku hranom. On koristi kljun kao slamku da usisa vodu i uvek zagazi u nju dok pije. Hrani se uglavnom raznim korovskim semenkama, a veoma retko i nekim kultivisanim žitaricama.

Pročitano 3306 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Golub pećinar - golub kamenjar