Artnit

Četvrtak, 15 Decembar 2016 11:33

Ernest Hemingvej i njegove mačke Istaknut

Čuveni američki književnik Ernest Hemingvej je bio poznat i po svojoj velikoj ljubavi prema mačkama. On se divio duhu i nezavisnosti mačaka, kao i njihovoj pameti, eleganciji i hrabrosti, i davao im imena po filmskim zvezdama ili likovima iz svojih romana. Poznato je da ih je pominjao kao "fabrike predenja" i "sunđere ljubavi". Danas u muzeju Ernesta Hemingveja na Floridi, živi oko pedeset mačaka, uglavnom potomaka njegove prve mačke.

Svoju prvu mačku Ernest Hemingvej je dobio od kapetana prekookeanskog broda pre Drugog svetskog rata na malom ostrvu Ki Vestu, kraj Floride gde je u to doba živeo. Mačku, za koju se smatra da je bila rase mejn kun, koja je postala njegov kućni ljubimac, zbog njene bele boje nazvao je Snowball, što znači Grudva snega, Grudvica. Ova mačka je imala prekomeran broj prstiju, šest prstiju na prednjim šapama, deformaciju poznatu kao polidaktilizam. Posle njega Ernest Hemingvej je u svojoj kući čuvao više od pedeset mačaka, od čega je polovina bila sa ovom deformacijom. Njegova privrženost polidaktilnim mačkama je postala toliko poznata da se i danas mačke rođene sa ovim poremećajem često nazivaju "Hemingvejevim mačkama".

Hemingvejeva kuća na Ki Vestu na Floridi i danas postoji. Ona je pretvorena u Hemingvejev muzej i u njoj su našle utočište velike mačje kolonije.

Pročitano 3262 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Maj 2018 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ernest Hemingvej i njegove mačke