Artnit

Ponedeljak, 05 Decembar 2016 11:50

Keruša Lajka - "prvi astronaut" Istaknut

Keruša Lajka na ruskom jeziku Лайка, što znači lajavac bila je prvo živo biće koje je poslato u Zemljinu orbitu. Ona je bila lutalica, teška 6 kilograma i stara oko 3 godine, koja je pronađena na nekoj od moskovskih ulica. Smatralo se da je delimično bila haski ili da je pripadala nekoj drugoj nordijskoj rasi, a moguće je i da je delimično bila terijer. Uzeta je nasumično sa ulice, zbog toga što se verovalo da je kao ulični pas, već navikla na ekstremne uslove hladnoće i izgladnelosti. U to vreme su ruski časopisi objavili da je Lajka "flegmatičan pas koji ne ulazi u sukobe sa drugim psima".

Sputnjik 2, sa kerušom Lajkom je bio lansiran 3. novembra 1957. godine. Zabeleženo je da je u trenutku najvećeg ubrzanja rakete disanje Lajke postalo brže 2 do 4 puta, a broj otkucaja srca povećan od 103 na 240 u minuti. Pošto je Sputnjik 2 ušao u orbitu oko Zemlje, temperatura u kabini sa Lajkom se zbog kvara u kontrolnom sistemu za regulisanje temperature u letilici podigla na 40 stepeni. Posle 3 sata leta, broj otkucaja srca Lajke se vratio na 102 u minuti, ali ona je iako je uzimala hranu postala uznemirena i uplašena. Nakon 7 sati leta sa Sputnjika 2 više nisu dolazili nikakvi znaci života, Lajka je uginula zbog stresa i toplotnog udara. U narednih 158 dana Sputnjik 2, sa telom Lajke je obišao Zemlju 2570 puta. Sagoreo je prilikom ulaska u atmosferu Zemlje 14. aprila 1958. godine.

Eksperiment je dokazao da živo biće može da preživi lansiranje u orbitu i podnese bestežinsko stanje. Na taj način je bio omogućen odlazak ljudi u svemir, a naučnici su dobili prve podatke o reagovanju živih bića na okruženje u svemirskim letovima.

Za pravi uzrok smrti keruše Lajke se nije znalo decenijama nakon leta. 11. aprila 2008. godine, u Rusiji je podignut spomenik u znak sećanja na Lajku.

Pročitano 2503 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Juni 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Keruša Lajka - "prvi astronaut"