Artnit

Četvrtak, 21 Juli 2016 11:21

Dizajniranje akvarijuma Istaknut

Akvarijum nije samo ukras enterijera doma, već pre svega dom za ribice, i zato treba da izgleda prirodno i stvarno. Dizajniranje akvarijuma, koji bi bio prijatno i bezbedno stanište za ribice, a istovremeno izgledao zanimljivo predstavlja veliki izazov. Pre početka dizajniranja treba imati u vidu pre svega koje vrste ribica će biti u akvarijumu, kako bi se na osoben način istakle boje ribica.

Šljunak i pesak daju osnovni ton akvarijumu. To je uvek prva stavka dizajniranja, ali često i poslednja stavka koja se menja. Danas mogu da se nabave različite boje šljunka, od prirodnih preko crnih i neonskih boja. Možete da izaberite prirodne boje šljunka, koje neće samo imitirati prirodno stanište ribica, već će takođe istaći ribice u jarkim bojama. Za ribice neutralnih boja, na primer šljunak poput žute ili svetloružičaste boje je dobar izbor.

Prave ili veštačke biljke stvoriće ribicama lepo okruženje. Prave biljke će zaista uneti boju, a istovremeno poseduju nešto što svila ili plastika ne može da oponaša. Preporučuju se prave biljke, ne samo zato što proizvode kiseonik i poboljšavaju kvalitet vode, već i zbog toga što ribice bolje reaguju na okolinu koja ih podseća na njihovo prirodno stanište. Većina ribica voli "džungla" izgled i oseća se udobnije u dobro zasađenom akvarijumu, ali postoje i vrste koje će verovatno da jedu biljke, što treba uzeti u obzir kada se biraju ribice za akvarijum. Ako niste za prave biljke, birajte veštačke biljke koje nemaju oštre ivice ili debele delove na kojima će se ribice povrediti ili zavezati. Zelena i crvena su uglavnom boje, koje se nalaze u prirodi, i stvarno izgledaju najbolje u akvarijumu. Pokušajte da uskladite varijacije boja i visine biljaka.

Osvetljenje ima bitnu ulogu u održavanju kvaliteta vode, ali takođe može da bude u različitim bojama. LED osvetljenje ima mnoge prednosti u odnosu na druge vrste osvetljenja za akvarijumsku upotrebu. Ono štedi energiju, pruža neverovatne boje i treperave efekte. Ali, i različito osvetljenje u akvarijumu može da stvara zanimljive vizuelne efekte.

Najbolje je da koristite prirodne dekoracije, kao što su komadi drveta koje se koristi za izradu splava ili polovine kokosa, jer postoji manje mogućnosti da se ribice povrede. Ako se odlučite za veštačke dekoracije, koristite na primer panjiće, kamenje i komade drveta koji imitiraju izgled pravih stvari, imaju glatke ivice i proizvedeni su od netoksičnih materijala. Možete izabrati različite predmete kao što su potopljeni brodovi, komad drveta ili kamena, koji pružaju ribicama mesto za sakrivanje i odmor.

 

Pročitano 2969 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Juni 2020 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Dizajniranje akvarijuma