Artnit

Utorak, 26 April 2016 10:54

Seoba roda Istaknut

Među najpoznatijim pticama selicama su rode, koje na svojim seobama pređu i do 12 000 kilometara u jednom smeru. Smatra se da se sele, zbog dolaska zime i nedostatka hrane, gubitka staništa koja su vezana uz vodu i kraćih dana tokom zime. Takođe, promene u dužini dana sa promenama temperature vazduha, dovode i do unutrašnjih razloga za seobu, jer izazivaju promene u njihovom hormonalnom sastavu i seobeno ponašanje.

Rode se sele u velikim jatima na jug svake godine u jesen. Da bi prešle veće udaljenosti one moraju da jedre na toplim vazdušnim strujama, koje su nevidljive, predstavljaju topli vazduh i poznate su pod nazivom termali. Što se više roda seli zajedno, lakše im je da pronađu dobar termal i zato se velika jata roda sele brže od pojedinačnih ptica. Kada jedna roda otkrije termal, sve druge je slede, podiže ih uzlazna vazdušna struja i počinju da jedre, a kada izađu iz termala, polako klize nadole preko velikih udaljenosti.

Jato roda uglavnom leti u obliku slova V, zato što prva roda probija vazduh i smanjuje otpor za ostale, koje tako moraju manje mahati krilima i čuvaju energiju. Vodeća roda stvara vrtložni talas koji se širi formacijom, a one koje je prate znaju kada tačno treba zamahnuti i kako tačno postaviti krilo da bi iskoristile vrtložni talas i dodatno sačuvale energiju. U toku leta one i spavaju, kada se unutar jata formira jedno manje jato koje odspava 10 do 15 minuta, a letenje se nastavlja po sluhu.

Mlade rode kreću na svoju prvu južnu migraciju u nasleđeni pravac, ali ako ih vremenski uslovi udalje od tog pravca, nisu u stanju da to nadoknade, i mogu završiti na novoj lokaciji za zimovanje. Odrasle rode mogu kompenzovati jake vetrove i prilagoditi svoj pravac, tako da ipak stignu na njihovu uobičajenu zimsku lokaciju, jer je dobro poznaju. Iz istog razloga, svi prolećni migranti, čak i oni iz promenjenih zimskih lokacija, mogu da nađu put nazad ka svojim tradicionalnim lokacijama za gnežđenje.

Pročitano 5273 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Juli 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Seoba roda