Artnit

Sreda, 21 Oktobar 2015 11:19

Velika senica - baštenska senica Istaknut

Velika senica (Parus major), poznata i po nazivu baštenska senica je vrsta ptice pevačice iz porodice senica (Paridae). Živi širom cele Evrope i Azije u svim vrstama šuma, a može se videti u vrtovima, voćnjacima i parkovima. Veća je od drugih vrsta senica, slične veličine kao vrabac, ali malo tanja od njega. Razlikuje se od drugih vrsta senica i po boji perja.

Velika senica je duga oko 14 cm, i duž žutih grudi ima široku crnu liniju koja je kod mužjaka deblja nego kod ženke. Glava i vrat su crni, sa belim obrazima, a gornja strana tela je maslinastozelena. Krila i rep su modrosive do crno-sive boje. Mladi se razlikuju od odraslih po tome što su crne i braon boje.

Živahnost i pokretljivost odlikuju veliku senicu. Vešto se veša po grančicama i stoji naglavačke, spretno se vere i lako provlači kroz gusto granje. Da bi uplašila predatore, koji je ne mogu videti u tami duplje, sikće kao zmija u gnezdu.

Velika senica pravi gnezdo u šupljini, duplji drveta, zgradi ili šupljoj cevi, uglavnom od mahovine koja je ispunjena kosom i vunom. Ima jedno, a retko dva legla. Ženka snese 6 do 13 jaja, koja su najčešće bele boje, a mogu biti i žuta sa tačkama nepravilnog oblika koje prelaze u crvenkasto-braon boju. Ona leži na jajima, a u blizini se nalazi mužjak. U zavisnosti od vremenskih uslova ptići se izležu za 16 do 22 dana. Roditelji brinu o njima i veoma su borbeni kada žele da ih zaštite. Pošto napuste gnezdo mladunci se ne vraćaju više u njega, već se nalaze na granama koje su u blizini i ostaju sa roditeljima sve do sledećeg proleća.

Velike senice se hrane insektima, koje uglavnom nalaze u lišću, grančicama i ispod kore drveća. Hrane se i raznovrsnim semenjem, a vole i da koriste hranilice za ptice.

Velike senice spadaju u ugrožene vrste ptica.

Pročitano 6245 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Velika senica - baštenska senica