Artnit

Subota, 22 Avgust 2015 11:22

Crni ibis - blistavi ibis Istaknut

Crni ibis (Plegadis falcinellus) poznat i po imenu blistavi ibis je ptica srednje veličine iz porodice ibisa. Odrasli ibis je tamnobraon boje sa bronzanim i zelenim metalik sjajem, a mladi imaju neugledno perje. Veoma je rasprostranjena ptica u Evroaziji, Africi, Severnoj Americi i Australiji. Naseljava slatke i slaboslane slivove, ušća reka, bare, ritove, močvare i vlažne livade.

Crni ibis je dug 48 do 66 cm, sa rasponom krila 80 do 105 cm, a težak 485 do 970 g. Tamnosivi kljun je dug, nakrivljen naniže. Crne noge su duge, a krila i rep imaju zeleni metalik sjaj. Na glavi, vratu, leđima i stomaku je tamnoljubičasto i crno perje. Tokom sezone parenja dobija rđavo perje i svetloplavu liniju oko očiju i kljuna.

Mužjak i ženka zajedno prave gnezdo, u žbunju i na drveću od grančica. Gnezdo može da bude napravljeno i za 2 dana, a nalazi se u kolonijama sa drugim vrstama ibisa i čaplji. Ženka polaže 3 do 4 ovalnih jaja plavo-zelene boje, na kojima naizmenično leži sa mužjakom. Posle 3 nedelje iz jaja se izlegu ptići, prekriveni paperjem, koje neguju, greju i štite od jakog sunca mužjak i ženka.

Seobu crni ibis počinje u avgustu, a vraća se u proleće, u aprilu. Zimu provodi u Africi, na obalama Sredozemnog mora.

Crni ibis korisi svoj dugi kljun da bi našao hranu u plićacima sa muljevitim dnom ili u blatu. Hrani se vodenim beskičmenjacima, vodenim insektima, kišnim glistama, pijavicama, a ponekad vodozemcima i ribama.

Pročitano 2438 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Juli 2020 10:24

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crni ibis - blistavi ibis