Artnit

Sreda, 29 Juli 2015 11:16

Siva senica - srodna planinskoj sivoj senici Istaknut

Siva senica (Parus palustris) je dosta slična srodnoj planinskoj sivoj senici (Parus montanus). Živi u srednjoj, zapadnoj i severnoj Evropi, na Balkanskom i Apeninskom poluostrvu, Maloj Aziji, zapadnoj Aziji i Dalekom istoku, najčešće u listopadnim šumama sa mnogo mrtvog ili umirućeg drveća, u blizini močvara ili drugih vodenih staništa, većim parkovima i vrtovima. Uglavnom je stanarica, a može se videti dok naopako visi okačena o jednu nogu.

Siva senica je mala ptica, duga oko 12 cm, a teška oko 12 g. Raspon krila, koja su duga 6 do 7 cm, je 19 cm. Na glavi ima crnu krunu i crni potiljak, male obraze, leđa su braon boje, a krila i rep sivo-braon boje.

Siva senica je monogamna i sa svojim partnerom često ostaje zajedno tokom celog života.

Gnezdo siva senica najčešće pravi u dupljama na stablu drveta, ili ga traži između postojećih šupljina i onih koje sama pravi, a ponekad gnezdo napravi u zidu ili u zemlji. U aprilu i maju ženka snese 5 do 9 šarenih jaja, na kojima sedi 14 do 16 dana, i za to vreme se oglašava siktajućim vriskom. Prva četiri dana posle izleganja ptića, mužjak brine o njima, donosi im raznovrsnu hranu i pomaže im u hranjenju. Porodica ostaje zajedno posle prvog leta ptića, 11 do 15 dana.

Siva senica se hrani gusenicama, paucima i njihovim larvama. Ona pravi skladište velike količine semenja. U jesen i tokom zime uglavnom se hrani semenjem i bobicama.

U Evropi se postepeno smanjuje brojnost sivih senica, zbog gubljenja površina očuvanih šuma. Smatra se da u Srbiji 50 000 do 75 000 parova sivih senica prave gnezda.

Pročitano 3628 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Juli 2020 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Siva senica - srodna planinskoj sivoj senici