Artnit

Petak, 23 Januar 2015 12:10

U jezeru utva zlatokrila Istaknut

Utva zlatokrila (Tadorna ferruginea) je ptica srednje veličine iz reda plovuša i pripada porodici pataka (Anatidae). Njeno perje je skoro zlatne boje, po čemu je i dobila ime. Veoma je plašljiva, a u hodu i dok leti liči na patku. Živi uz niske obale mora i slatkih voda jugoistočne Evrope, srednje Azije i severozapadne Afrike. Smatra se da u Evropi živi 200 do 350 parova.

Utva zlatokrila je duga od 58 do 70 cm, sa rasponom krila od 110 do 135 cm. Ona je intenzivne žuto-smeđe boje, sa svetlijom glavom, crnim kljunom, repom i nogama. Mužjak ima crnu ogrlicu i crne ovratnike. Ženka je veoma slična mužjaku, ali obično manja i sa više beline na glavi. Ptići su slični ženki, ali sa tamnijim leđima.

Utva zlatokrila dobro pliva u karakterističnom položaju, glavu održava uspravno, dok je prednji deo tela veoma nisko u vodi, a zadnji deo se održava visoko.

Zimi utva zlatokrila živi u ravnicama u kojima koristi mirne vode i livade. Leti i u doba parenja se uglavnom naseljava blizu reka i jezera.

Iako društvena i veći deo godine se uglavnom može videti u malim jatima duž reka, utva zlatokrila tokom sezone parenja postaje agresivna i živi u parovima. Udvaranje je kratko, a mužjak i ženka se "vere" klanjanjem i sudaranjem glava.

Gnezdo utve zlatokrile može da bude šupljina iskopana u peskovitoj ili glinenoj obali, šupljina stabla, pukotina u stenama i liticama. Od sredine marta do početka maja ženka u njega izleže 6 do 16 krem-belih jaja. Dok ženka leži na jajima oko 30 dana, mužjak brani gnezdo. Kada se izlegu ptići o njima brinu oba roditelja. Mladi dostižu zrelost sa oko dve godine starosti.

Utva zlatokrila se hrani različitim vodenim i kopnenim biljkama, algama, insektima, ribama, žabama i crvima.

Utva zlatokrila spada u ugrožene vrste ptica. Ona je jedna od vrsta na koju se primenjuje Sporazum o zaštiti afro-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEVA).

Pročitano 6518 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 14 Februar 2021 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje U jezeru utva zlatokrila