Artnit

Nedelja, 12 Oktobar 2014 11:55

Vivak podzviždač - ptica duge i tanke perjanice Istaknut

Vivak podzviždač (Vanellus vanellus) je vrsta ptica, koja je prepoznatljiva po šarenom perju i dugoj tršavoj kresti, kao i karakterističnom oglašavanju "vi-vak", po čemu je i dobio ime. Živi na njivama, pašnjacima, na obalama reka, blizu močvara i vlažnim staništima sa slabom vegetacijom u skoro celoj Evropi i Aziji.

Vivak podzviždač (Vanellus vanellus) je vrsta ptica, koja pripada porodici vivaka (Charadriidae) u redu šljuka ili vivičara (Charadriiformes).

Vivak je ptica koja ima karakteristično vijugavo telo. Dug je od 28 do 31 cm. Krila su zaobljena i podjednako široka, sa rasponom od 67 do 72 cm. Na glavi ima dugu i tanku perjanicu. Beli vrhovi krila su vidljivi u letu, a crna boja na krilima i drugim delovima tela ima zeleni sjaj. Trbuh je beo. Kljun je kratak, tanak crne boje, a noge narandžaste.

Pošto je je izuzetno teritorijalna ptica, vivak čak i agresivno brani teritoriju u kojoj se gnezdi i hrani. Aktivan je i noću, pa gnezdo brani od životinja i ljudi, za koje smatra da ga ugrožavaju. Kada se uljez približi gnezdu vivak ga nadleće i oglašava se karakterističnim "vi-vak", a zatim se obrušava praveći nagle zamahe krilima.

Vivci su monogamne ptice. Mužjak i ženka postaju par nakon dramatičnog udvaranja mužjaka koje uključuje ritualno klanjanje i gimnastiku, kao i akrobatske letove. Gnezdo prave na zemlji, često na vlažnim livadama između busenja trave, i oblažu ga travom. Ženka u gnezdo snese 3 do 5 zelenkasta jaja sa crnim mrljama na kojima sedi sa mužjakom oko 25 do 29 dana. Oba roditelja brinu o ptićima, koji ostaju sa njima i 35 do 40 dana nakon njihovog prvog leta.

U poznu jesen vivci se okupljaju u veća jata na ribnjacima, muljevitim sprudovima poplavljenim njivama ili drugim vlažnim mestima. Sele se u novembru i zimuju u južnijim krajevima, na severu Afrike, Pakistana, Indije i delovima Kine. Dok pojedini prezime neki se ponekad vraćaju već krajem februara.

Vivak se hrani u blizini vode, po vlažnim livadama i njivama, a pretražuje i plićake vode po kojima gaca. Tu nalazi sitne beskičmenjake, kao što su razne vrste insekata i njihove larve, gliste i puževi. Hrani se u manjoj meri malim žabama i semenkama.

U Evropi populacija vivaka naglo opada. Glavni ugrožavajući faktor je nestajanje staništa usled intenziviranja poljoprivrede i melioracije. Vivak je ugrožena vrsta ptice i nalazi se na listi strogo zaštićenih vrsta ptica u Srbiji.

Pročitano 7406 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Februar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Vivak podzviždač - ptica duge i tanke perjanice