Artnit

Nedelja, 06 Juli 2014 15:17

Pevanje i cvrkutanje ptica Istaknut

Pevanje i crkvutanje je jezik ptica. Ptice pevaju i cvrkuću da bi prenele poruke i da bi međusobno komunicirale. Pevanje je odličan oblik komunikacije posebno između ptica u šumskim oblastima gde je teško održati kontakt.

Pesme koju pevaju ptice sadrže veoma bogatu lestvicu tonova i boja. One mogu biti duge i složene i sadržati, čak 80 nota u sekundi.

Ptice raspolažu skalom prilično kratkih i jednostavnih zvukova kojima traže hranu, daju znake upozorenja, saopštavaju podatke o svojoj poziciji ili izražavaju strah i bolest. Na primer poziv nalik na alarm služi kao upozorenje njihovom partneru koji će doći da im pomogne.

Većina ptica se ne rađa sa znanjem pevanja. Mladunci pevaju pesme "prosjačenja" ili poziva i što glasnije i intenzivnije zovu roditelji će ih pre nahraniti, a kada su siti i srećni, njihovi glasovi su ritmički i signaliziraju da je sve u redu. Oni uče pesme, slušajući svoje očeve ili druge mužjake.

Ptice češće pevaju ujutru nego u bilo koje drugo doba dana. Obično pevaju u ranu zoru, pa do jutra. Tada je refren njihove pesme često glasniji, življi, i češći. Pevaju uglavnom mužjaci, pokušavajući da privuku partnerke i upozore druge mužjake da je to njihova teritorija.

U zavisnosti od aktivnosti pesma ptica varira u toku dana. Svaka ptica peva pesmu kao ptice iz njene vrste, i uspeva da sačuva ritmičku osnovu specifičnu za njenu vrstu. Ali, razvija i pesmu malo drugačije od svojih suseda, ptice iste vrste i upravo zahvaljujući tome stvara nevidljivu granicu svoje teritorije.

Većina ptica peva sa širom otvorenim kljunovima, ali neke ptice poput gugutke guču kada im je kljun zatvoren.

U većini slučajeva ptice pevačice su mužjaci. Mužjaci pevaju da bi obeležili svoju teritoriju i držali druge mužjake dalje od nje. Eksperimenti su pokazali da su pesme važne u odbrani teritorije. Na primer, mužjak nekih vrsta ptica agresivno reaguje na snimak pesme drugog mužjaka, a ponekad čak i napada zvučnik. U drugim testovima, istraživači su privremeno uklanjali mužjake sa njihovih teritorija, ali su puštali njihove pesme preko zvučnika. Mužjaci iz susednih teritorija su imali manje šanse da osvoje teritorije sa kojih se emituju pesme, pokazujući na taj način da pesma znači poruku drugim pticama - "Ne ulazi!". Neke vrste ptica, međutim pevaju složene pesme na svojim teritorijama tokom sezone parenja, i koriste samo glasan zvuk stezanja da proglase svoju teritoriju, a neke vrste slavuja samo jednostavnu notu poziva.

Ptice više pevaju kada su prisutni polni hormoni. Eksperimenti sa snimljenim pesmama su pokazali da mužjak pevanjem pokušava da privuče ženku. Neke studije pokazuju da su mužjaci koji se hrane više na svojim teritorijama najuporniji pevači, a kod nekih vrsta ptica najuporniji pevači će pre privuči ženku. Ako mužjak zna složenu pesmu, i njegova pesma više varira, on će biti atraktivniji potencijalnoj partnerki, i imati najbolje šanse da je privuče. Prilikom odabira partnera ženke sude o kvalitetu nekog mužjaka na osnovu njegove pesme, i daju prednost mužjacima čija je pesma najsloženija. Ona veruje da će izabrani mužjak biti dobar nabavljač hrane i moći da drži druge ptice dalje od gnezda.

Kod nekih vrsta ptica ženke pevaju, naročito kada preuzimaju dominantnu ulogu u udvaranju. Druge ženke će pevati kao deo para, zajedno sa mužjakom u duetu.

Ptice mogu da imitiraju pesme drugih vrsta ptica. Na ovaj način one proširuju svoj repertoar pesama. Neke ptice, kao na primer mina ptica ili papagaj mogu da imitiraju muški glas.

Pročitano 15208 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Septembar 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Pevanje i cvrkutanje ptica