Artnit

Nedelja, 26 Januar 2014 20:37

Tigrice kao kućni ljubimci Istaknut

Tigrice, ili kako se često nazivaju talasasti papagaji su veoma popularni kućni ljubimci. Za razliku od većih i ređih vrsta papagaja lako se nabavljaju. Svojim cvrkutanjem unose vedrinu u svaki dom, a mogu da nauče i da oponašaju ljudski govor i razne druge zvukove.

Za kućnog ljubimca najbolje je da se nabavi mlada tigrica starosti do 4 meseca, jer se lakše prilagođava na novi dom. Tigrice, mlađe od 4 meseca imaju pruge koje se protežu s vrha glave pa sve do leđa i nestaju posle prvog mitarenja. Pol se određuje prema boji kože oko nozdrva: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od belkaste i ružičaste do braon boje.

Tigrici treba obezbediti dovoljno veliki kavez da može slobodno da raširi krila, i sa vodoravnim rešetkama, da bi mogla da se penje. U kavez se mogu staviti: drvene prečke, pojilica, hranilica, posuda za svežu hranu, posuda za mineralni pesak, koji pomaže u probavi, i izvor je neophodnih minerala, podloga od piljevine ili peska i igračke poput merdevina, zvonca ili ljuljaške. Pošto voli da se kupa i tušira treba joj obezbediti kupanje u posudi sa mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće.

Najbolje je da se kavez smesti na povišeno mesto u prostoriji gde se provodi najviše vremena, ali gde nema direktne promaje i koje nije na direktnom udaru sunca.

Da bi se prilagodila na novu sredinu tigrica treba prve 2 do 3 nedelje da ostane u kavezu. U principu što se više vremena provodi u njenoj blizini, priča mirnim tonom, ne čine nagli pokreti to će se pre tigrica prilagoditi. Njeno poverenje se može steći stavljanjem omiljene hrane u kavez ili davanjem iz ruke. Posle ovog perioda može se svakodnevno puštati iz kaveza da slobodno leti u zatvorenoj prostoriji. Ne preporučuje se puštanje na otvorenom, jer lako može da odleti na obližnje drvo. Da bi se uhvatila i vratila u kavez prekriva se bacanjem lagane krpe, a pri tome se izbegavaju nepotrebni nagli pokreti.

Tigrice su izuzetno socijalna bića i nelagodno se osećaju ako nemaju društvo. Zato je treba držati u paru, posebno ako ostaje sama kod kuće više od 5 sati. Usamljena tigrica može čak i da se razboli.

Tigrice veoma brzo sazrevaju, i mogu da se pare sa 5 meseci. Pošto parenje mlađih tigrica može loše uticati na njihovo zdravlje, najbolje je da im se dozvoli parenje tek nakon 12 meseci starosti. Kada je više tigrica u kavezu svaka će sebi da odabere par sa kojim će da se pari, a isti par će ostati zajedno, dok jedno od njih ne ugine i tek tada će druga jedinka potražiti novi par.

Zbog parenja tigricama se u kavez stavlja gnezdo. Tigrice mogu imati 4 legla godišnje, ali bolje je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnezdu je od 3 do 8. Preporučljivo je da se u jednom leglu ima do 5 ptića, jer se smatra da je to optimalan broj, koji jedan par može kvalitetno da hrani. U vreme parenja i ishrane ptića, roditeljima se poboljšava ishrana, dodacima kao što su kuvana jaja ili posebne gotove mešavine.

Tigrice se u prirodi uglavnom hrane semenom trava. Gotova mešavina semenki, seme prosa, ovsa, suncokreta i drugo seme su njihova osnovna hrana. Sezonsko voće i povrće i razne trave, kao što su jabuke, banane, šargarepa, spanać, listovi salate, kelj, zelje, lišće maslačka dopunjuju njihovu ishranu. Minerali i sipina kost su takođe nephodan deo ishrane. Kljun će tigrici preterano porasti, ako nema stalno dostupnu sipinu kost za trošenje kljuna.

Kao kućni ljubimci tigrice porastu oko 18 cm. Žive u proseku od 10 do 15 godina, a uz pravilnu negu mogu živeti i duže. Lako se mogu pripitomiti.

Pročitano 15575 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Tigrice kao kućni ljubimci