Artnit

Subota, 21 Septembar 2013 12:27

Ljubav i vernost divljih gusaka Istaknut

Konrad Lorenc, doktor veterinarske medicine, zoolog, ornitolog je utemeljivač etologije kao nauke nastale komparativnim naučnim posmatranjem ponašanja ljudi i životinja. Istraživao je divlje guske u njihovoj prirodnoj okolini i utvrdio da je sličnost sa nekim ljudskim ponašanjima zapanjujuća.

Divlje guske su strogo monogamne životinje, vrlo često brak traje i 50 godina, a samo dve godine manje nego njihov život. Prvu godinu se veoma često "zaljube" i "vere". Mlada divlja guska sasluša mladog divljeg gusana koji se često preko noći strastveno zaljubi u nju. Oni uvek "idu" zajedno. Tek drugo proleće se "venčavaju", grade gnezdo i ulaze u seksualni odnos. Kada se izlegu guščići oni ih zajedno vode, čuvaju i hrane do jeseni, a ponekad i do sledećeg proleća. Onda se potpuno posvećuju građenju gnezda i novom naraštaju, a prošlogodišnji guščići, već odrasli, idu svojim putem.

Žalost za izgubljenim "supružnikom" je čista i dramatična. Mužjak ili ženka danima i noćima traže izgubljenog partnera, neprestano dozivajući. Ako je poginuo, izgubio se ili izneverio, što se takođe ponekad dešava, tuga traje dugo, a bore oko očiju ojađenog pokazuju iskusnom posmatraču šok, a ponekad i neizlečivu tugu. Neke su "udovice" neutešne i neće se "preudati".

Profesor Konrad Lorenc smatra da seksualni odnos kod divljih gusaka nije u prvom planu, nego ljubav i prijateljstvo. On to zaključuje iz činjenice što postoje doživotna prijateljstva između dva mužjaka. Ovi nerazdvojni prijatelji neprestano pevaju svoju melodiju "trijumfalne vike", naročito kada su se potukli sa drugima i kada je njihov prijatelj pobedio. Ponekad se takvom paru pridruži ženka, a obično dugo potraje dok jednog od njih pridobije. Ponekad ostaju svi troje zajedno i vode "brak" utroje.

Pročitano 2671 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ljubav i vernost divljih gusaka